Νέα αήθης επίθεση του Ρώσου ΥΠΕΞ στον Οικουμενικό Πατριάρχη

In other languages: ENBG


Του Κώστα Ονισένκο

Έναν πρωτότυπο τρόπο επέλεξε ο υπουργός εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ, για να ευχηθεί τον Μητροπολίτη Ιλαρίων για τα γενέθλιά του. Του ευχήθηκε διά επιθέσεως στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

Ή μπορεί η (ακόμη μία) αήθης επίθεση του Λαβρόφ κατά του Οικουμενικού Πατριάρχη να είναι το δώρο γενεθλίων του προς τον επικεφαλής του τμήματος εξωτερικών υποθέσεων της Ρωσικής Εκκλησίας.

Συγκεκριμένα, ο Λαβρόφ παραχώρησε συνέντευξη στο κανάλι Rossia 24, με αφορμή τα γενέθλια του Μητροπολίτη Βολοκολάμσκ (γνωστός ανά τον κόσμο σαν «ἐπιτιμητῆς τῶν πάντων» – Doxologia Infonews).

Αφού αναφέρθηκε στο πόσο «συμπαθητικός», «έξυπνος» και «ταλαντούχος» είναι κατά την άποψή του ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ, ο Λαβρόφ έβγαλε ένα μονόλογο που φαίνεται ότι είχε ετοιμαστεί από πριν, και τα ερωτήματα ήταν μόνο η αφορμή για να επιτεθεί στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και στην Εκκλησία της Ουκρανίας.

«Όλοι μας πολύ καλά ξέρουμε πως δημιουργήθηκε η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας. Δεν είναι απλά μια πρωτοβουλία του Πατριάρχη της Κωνσταντινούπολης Βαρθολομαίου. Υπαγορεύτηκε από τις ΗΠΑ. Και δεν το κρύβουν κιόλας», λέει ο Λαβρόφ.

Στη συνέχεια επιτίθεται στις ΗΠΑ λέγοντας ότι εκείνες δημιούργησαν την Εκκλησία της Ουκρανίας, την οποία χαρακτηρίζει σχισματική και παράνομη.

«Κατανοούμε ξεκάθαρα ότι οι κινήσεις της Κωνσταντινούπολης, που χειραγωγούνται απευθείας από την Ουάσινγκτον, δεν έχουν τίποτα κοινό με τα ιδανικά της Ορθοδοξίας», λέει σε ένα σημείο της συνέντευξης ο Λαβρόφ.

Βέβαια έχει ενδιαφέρον που ο Λαβρόφ ανοιχτά παραδέχεται την εμπλοκή του Ρωσικού ΥΠ. ΕΞ. στα εκκλησιαστικά θέματα λέγοντας ότι στηρίζει την Ρωσική Εκκλησία και συνεργάζονται σε διάφορα πρότζεκτς, όπως εκείνα που αφορούν στα σχέδια του Κρεμλίνου με καθαρά επεκτατική χροιά, όπως στη Συρία.

Εκτός από το γεγονός ότι ο Ρώσος ΥΠ.ΕΞ. παραδέχεται ότι ο ίδιος κάνει αυτό για το οποίο κατηγορεί τους άλλους, δηλαδή εμπλέκεται στα εκκλησιαστικά θέματα, παραδέχθηκε και ανοιχτά ότι η εν Ουκρανία Ρωσική Εκκλησία υπάγεται όντως στο Πατριαρχείο Μόσχας και δεν είναι «ανεξάρτητη Εκκλησία» όπως προσπαθούν στην Ουκρανία να πείσουν οι ιερείς της.

Πηγή: orthodoxtimes.gr

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal