Η εν Ουκρανία Ρώσικη Εκκλησία κάλεσε τους πιστούς της να μην υπηρετούν στο στρατό

In other languages: UA – BG


Αναφερόμενος στο ζήτημα των θρησκευτικών ιερέων, στο πλαίσιο της διαμάχης που έχει προκαλέσει η εν Ουκρανία Ρωσική Εκκλησία, ο εκπρόσωπος της συγκεκριμένης θρησκευτικής οργάνωσης κάλεσε τους πιστούς της να μην υπηρετούν στον στρατό εφόσον το ζήτημα δεν λυθεί. Ειδικότερα, η Ρωσική Εκκλησία θέλει να τοποθετήσει δικούς της ιερείς στην υπηρεσία στρατιωτικών ιερέων, η οποία έχει σχηματιστεί αφότου ξεκίνησε η στρατιωτική επέμβαση της Ρωσίας εναντίων της Ουκρανίας το 2014.

Οι στρατιωτικοί ιερείς, οι Ουκρανοί τους ονομάζουν Καπελάνοι, υπηρετούν κυρίως στο μέτωπο, όπου βοηθούν τους στρατιώτες που το επιθυμούν να τελούν τα θρησκευτικά τους καθήκοντα

Ειδικότερα, ο εκπρόσωπος της εν Ουκρανία Ρωσικής Εκκλησίας πρωθιερέας Νικολάι Ντανιλέβιτς έγραψε σε σχετική ανάρτηση που έκανε στο Facebook ότι η «απαγόρευση» στους ιερείς του Πατριαρχείου Μόσχας να υπηρετούν ως στρατιωτικοί ιερείς είναι «παραβίαση των δικαιωμάτων και των θρησκευτικων ελευθεριών» ενώ προέτρεψε σε αυτή την περίπτωση «… να μην παίρνετε στο στρατό τους νέους μας. Και τέλος».

Είναι βεβαίως τουλάχιστον περίεργο που η Ρωσική Εκκλησία στην Ουκρανία επιμένει να συμμετέχει στην υπηρεσία στρατιωτικών ιερέων καθώς η πλειοψηφία των στρατιωτών πολεμούν στα ανατολικά της χώρας ακριβώς ενάντια του στρατού και των μισθοφόρων της Ρωσίας. Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής της εν Ουκρανία Ρωσικής Εκκλησίας Μητροπολίτης Ονούφριος δεν παραδέχεται καν ότι η Ρωσία είναι μέρος αυτής της αιματηρής σύγκρουσης αναπαράγοντας τη ρωσική προπαγάνδα ότι πρόκειται για «εμφύλιο» πόλεμο. Παράλληλα, φαίνεται ότι στην κοσμοθεώρηση των ιεραρχών της εν Ουκρανία Ρωσικής Εκκλησίας επικρατεί κάποιου είδους σύγχυση όσον αφορά τις αρμοδιότητες της Εκκλησίας και του κράτους.

Πηγή: df.news

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal