Εκοιμήθη εν Κυρίω ο Μητροπολίτης Κινσάσας Νικηφόρος από ανακοπή της καρδιάς – Νοσηλευόταν με κορωνοϊό

In other languages: BG EN


Εκοιμήθη εν Κυρίω χθες, Τρίτη 27 Ιουλίου 2021, σε ηλικία 72 ετών ο μακαριστός Μητροπολίτης Κινσάσα κυρός Νικηφόρος.

Υπενθυμίζεται ότι ο μακαριστός Μητροπολίτης Κινσάσας κυρός Νικηφόρος Μικραγιαννανίτης, Ιεράρχης του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας είχε προσβληθεί από Covid-19 και νοσηλευόταν διασωληνωμένος σε νοσοκομείο του Κονγκό λόγω υποκειμένων νοσημάτων σε πνεύμονες και καρδιά, μεταφέρθηκε το μεσημέρι της Τρίτης 27 Ιουλίου με αεροδιακομιδή στο Νοσοκομείο «Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης με έξοδα του Πολιτικού Διοικητή του Αγίου Όρους Αθανασίου Μαρτίνου.

«Μετά την μεταφορά του σήμερα από το Κονγκό στη Θεσσαλονίκη και την εισαγωγή του στην Μονάδα Εντατικής θεραπείας του Νοσοκομείου „Παπανικολάου“ εκοιμήθη πριν λίγο, από ανακοπή της καρδιάς, ο Μητροπολίτης Κινσάσας Νικηφόρος Μικραγιαννανίτης, ο Ιεραπόστολος, προσβεβλημένος από την επάρατη νόσο του Covid-19.

Καλή Ανάσταση Σεβασμιώτατε Νικηφόρε. Φίλε ακριβέ και πολύτιμε», έγραψε στο Facebook ο Αρχιμανδρίτης Τιμόθεος Ηλιάκης από την Ιερά Μητρόπολη Νέας Ιωνίας.

Η επιχείρηση αερομεταφοράς του έγινε με ενέργειες της Ελληνικής Κυβερνήσεως που συντόνισε ο Πολιτικός Διοικητής του Αγίου Όρους κ. Μαρτίνος και άλλοι Υπηρεσιακοί παράγοντες, σε συνεργασία με τις Αρχές του Κονγκό.

Σε ανάρτηση στο Facebook ο κατά σάρκα αδελφός του Βασίλης Κωνσταντίνου, έγραψε: «Εκοιμήθη πριν λίγο ο αδελφός μου Ιεραπόστολος Μητροπολίτης Κεντρώας Αφρικής Κινσάσας κ Νικηφόρος. Η Παναγία κρατεί στα χέρια της την Αγία του ψυχή. Καλό Παράδεισο Δέσποτα Αιωνία ή μνήμη σου τα φτωχά παιδιά της Αφρικής σε ευγνωμονούν»

Επίσης ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας κ. Θεόδωρος Β’ πληροφορηθείς την κοίμηση του Μητροπολίτη Νικηφόρου τέλεσε Ιερό Τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής.

Τέλος ο Πατριάρχης Θεόδωρος ανέφερε ότι: «έφυγε ένα αξιόλογο στέλεχος του Πατριαρχείου και μία εξαίρετη μορφή της Εκκλησίας».

Αιωνία η μνήμη αυτού! Καλό Παράδεισο!

Ποιός ήταν ο μακαριστός Μητροπολίτης Κινσάσας κυρός Νικηφόρος

Ο Σεβ. Μητροπολίτης Κινσάσα, Yπέρτιμος και Έξαρχος πάσης Ισημερίας κ.Νικηφόρος (κατά κόσμον Γεώργιος Κωνσταντίνου) εγεννήθη στη Θεσσαλονίκη το έτος 1949.

Μετά την αποφοίτησή του από το Πρακτικό Λύκειο Θεσσαλονίκης εφοίτησε στο Εκκλησιαστικό Φροντιστήριο Θεσσαλονίκης (1967-1969).

Το έτος 1975 απεφοίτησε από την Θεολογική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ενώ το 1999 ανηγορεύθη διδάκτωρ του Τμήματος Θεολογίας της ιδίας Σχολής.

Το 1971 εκάρη μοναχός στην Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Αγίας Τριάδος Τζαγκαρόλων Χανίων. Την 22α Αυγούστου του ιδίου έτους χειροτονήθηκε διάκονος.

Το 1977 εγκαταβίωσε στο Άγιον Όρος, διωρισθείς καθηγητής στην Αθωνιάδα Εκκλησιαστική Ακαδημία και εν συνεχεία αναπληρωτής Σχολάρχου, το δε 1988, κατόπιν προτάσεως της Ιεράς Κοινότητος του Αγίου Όρους ωρίσθη από το Οικουμενικό Πατριαρχείο Σχολάρχης.

Το 1978 εχειροτονήθη πρεσβύτερος από τον Θεοφιλ. Επίσκοπο Ροδοστόλου κ. Χρυσόστομο, προχειρίσθη δε Αρχιμανδρίτης από τον Σεβ.Μητροπολίτη Ιερισσού και Αγίου Όρους κ.Νικόδημο.

Τὸ 1997 παρητήθη από την σχολαρχία της Αθωνιάδος και κατόπιν προσκλήσεως του Μακ. Αρχιεπισκόπου Αλβανίας κ. Αναστασίου, ανέλαβε την οργάνωση του πρώτου Εκκλησιαστικού Λυκείου στο Αργυρόκαστρο.

Από το έτος 2006 μετέχει στην διοίκηση του Ορθοδόξου Πανεπιστημίου του Κογκό «Άγιος Αθανάσιος ο Αθωνίτης», όπου και διδάσκει.

Συνέγραψε πολλές επιστημονικές μελέτες, ενώ έλαβε μέρος σε διάφορα συνέδρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Την 7η Οκτωβρίου 2010, τη προτάσει της ΑΘΜ του Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ.Θεοδώρου Β’, εξελέγη από την Ιερά Σύνοδο Μητροπολίτης Κεντρώας Αφρικής.

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal