Δ.Σ.Ο: Επιμένουμε στον διάλογο Χριστιανών και Μουσουλμάνων

In other languages: BG


Τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν για το μέλλον της Ευρώπης, και το διάλογο που πρέπει να υπάρξει με το Ισλαμ τόνισε ο Γενικός Γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (ΔΣΟ), βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, στην συνέντευξη του στον Ραδιοφωνικό Σταθμό «Η Φωνή της Ελλάδας».

«Εμείς πιστεύουμε ότι η Ευρώπη πρέπει να ξανασυναντήσει τους βασικούς πυλώνες του ευρωπαϊκού πολιτισμού που διαμόρφωσαν, αυτό που σήμερα αποκαλούμε Ευρώπη, που δεν είναι άλλοι από την κλασική γραμματεία, τις αρχές και τις αξίες που εμφύσησε ο αρχαιοελληνικός πολιτισμός, το αρχαιοελληνικό πνεύμα, το ρωμαϊκό δίκαιο και οι πανανθρώπινες αξίες του χριστιανισμού, η χριστιανική παράδοση της Ευρώπης».

Στη συνέντευξη, που δόθηκε με αφορμή την πραγματοποίηση της Γενικής Συνέλευσης της ΔΣΟ στην Γεωργιούπολη Αποκορώνου Χανίων από 22 έως 25 Ιουλίου, ο Μάξιμος Χαρακόπουλος ανέφερε ότι «όλες οι εργασίες πραγματοποιήθηκαν δια ζώσης, με τη συμμετοχή δεκάδων βουλευτών από 17 χώρες που κατέστη δυνατό να παραστούν, γιατί υπήρχαν και κάποιες χώρες που είχαν εκλογικές διαδικασίες, οπότε δεν στείλανε εκπροσώπους, και κάποιες άλλες που για λόγους έκτακτης ανάγκης, ανωτέρας βίας και λόγω των περιοριστικών μέτρων του covid. Αλλά νομίζω ήταν πάρα πολύ ικανοποιητική η συμμετοχή, ήταν μεγάλος ο αριθμός των συμμετεχόντων με ενεργή συμμετοχή, με παρουσία και λόγο στις εργασίες της Συνέλευσης.

Το βασικό μας ζήτημα, που απασχόλησε τη φετινή μας Συνέλευση ήταν: Το μέλλον του κόσμου, το μέλλον της Ευρώπης μετά την πανδημία. Εμείς ως ΔΣΟ συμμετέχουμε ενεργά σε αυτή τη συζήτηση που έχει ξεκινήσει για το μέλλον της Ευρώπης, που θα ολοκληρωθεί, όπως ξέρετε, με τη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης του χρόνου την άνοιξη. Συμμετέχουμε ενεργά και ανοίξαμε αυτόν τον διάλογο.

Ολοκληρώσαμε τις τριήμερες εργασίες μας με τοποθετήσεις επ’ αυτού, προκειμένου να συμβάλουμε με την δική μας οπτική σε αυτόν τον προβληματισμό για την επόμενη ημέρα στην Ευρώπη. Και μάλιστα, η φιλοδοξία μας είναι, επειδή αυτή η συζήτηση δεν μπορεί να περιοριστεί μόνο στα κράτη-μέλη των 27, κατά τη γνώμη μας, αλλά στη μεγάλη Ευρώπη των 47 χωρών που συναπαρτίζουν το συμβούλιο της Ευρώπης -γιατί ο στόχος μας είναι μια Ευρώπη από τον Ατλαντικό μέχρι τα Ουράλια- να ακουστεί και η φωνή των διακοινοβουλευτικών οργανώσεων, θα σας έλεγα και η φωνή των Εκκλησιών.

Στόχος μας είναι του χρόνου την άνοιξη να οργανώσουμε στην Αθήνα μια μεγάλη συνδιάσκεψη, στην οποία θα κληθούν οι εκπρόσωποι όλων των Εκκλησιών προκειμένου να παρουσιάσουν την δική τους οπτική, την δική τους προβληματική για το μέλλον της Ευρώπης, για την επόμενη ημέρα στην Ευρώπη».

Επιμένουμε στον διάλογο Χριστιανών και Μουσουλμάνων

Ο επικεφαλής της ΔΣΟ σχετικά με την προστασία των θρησκευτικών μνημείων υπογράμμισε ότι στόχος είναι «όχι απλά να μην καταστρέφονται, αλλά να μην αλλοιώνεται και ο χαρακτήρας τους». όπως είπε «τέτοιο χαρακτηριστικό παράδειγμα, που ζούμε το τελευταίο διάστημα, είναι βεβαίως η μετατροπή της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη και της Μονής της Χώρας σε τζαμιά.

Έχουμε μια σειρά αντίστοιχων μνημείων στη Μ. Ανατολή, στα Βαλκάνια, όπως είπαμε στο Κοσσυφοπέδιο, στο Ναγκόρνο Καραμπάχ υπάρχουν κι εκεί σοβαρά ζητήματα όσον αφορά την προστασία των μνημείων στις περιοχές που πέρασαν πλέον στα χέρια του Αζερμπαϊτζάν. Αρμενικών μνημείων που είναι και μνημεία ταυτόχρονα της παγκόσμιας κληρονομιάς.

Στα κατεχόμενα από την Τουρκία εδάφη της Βόρειας Κύπρου κι εκεί έχουμε καταστροφές εκκλησιών, μνημείων, αλλοίωση του χαρακτήρα τους. Είναι ζητήματα δύσκολα στα οποία θα πρέπει να επιμείνουμε, θα πρέπει να τα αναδεικνύουμε στη διεθνή κοινότητα και ταυτόχρονα να βρούμε έναν δίαυλο συνεννόησης με το ήπιο Ισλάμ με στόχο να απομονωθούν ακραίες φωνές εξτρεμιστικού ισλαμισμού που οδηγούν και σε πολεμικές συγκρούσεις και σε ζητήματα διεθνούς τρομοκρατίας».

Ερωτηθείς για τις διώξεις χριστιανών στη Μέση Ανατολή και αλλού και τις διμερείς επαφές που υπήρξαν με εκπροσώπους του Ισλάμ στο περιθώριο των συνεδριάσεων, ο Μάξιμος Χαρακόπουλος σημείωσεότι «εκλήθησαν ως παρατηρητές δύο μεγάλοι φορείς που εκφράζουν τον μουσουλμανικό κόσμο: ο Οργανισμός Ισλαμικής Διάσκεψης και η Παγκόσμια Μουσουλμανική Λίγκα, που εδρεύει στην ιερή, για τους μουσουλμάνους, πόλη, τη Μέκκα.

Φιλοδοξούμε να συνδιαλλαγούμε μαζί τους, έχουμε ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας, εργαζόμαστε προκειμένου να βρούμε κοινούς δρόμους συνεννόησης με στόχο την ειρηνική συνύπαρξη χριστιανών και μουσουλμάνων. Κοιτάξτε μη κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας.

Υπήρχαν και υπάρχουν μεγάλες εντάσεις, πολεμικές συγκρούσεις, απειλούνται οι χριστιανοί, όπως είπατε στη Μέση Ανατολή και αλλού με διώξεις, ακόμη και με αφανισμό. Αλλά υπήρχαν και αιώνες στους οποίους μπορέσαμε και συνυπάρξουμε ειρηνικά με τους μουσουλμάνους στην ευρύτερη περιοχή.

Αυτά τα παραδείγματα θα πρέπει και σήμερα να προβάλλουμε περισσότερο, να τονίσουμε κοινά σημεία επαφής που μπορούμε να βρούμε με τον μουσουλμανικό κόσμο. Τον Σεπτέμβριο αναμένουμε να  έρθει στην Αθήνα η ηγεσία της Μουσουλμανικής Λίγκας, προκειμένου να καταλήξουμε σε ένα μνημόνιο κατανόησης. Ο Οργανισμός Ισλαμικής Διάσκεψης μας κάλεσε στην Τυνησία τους επόμενους μήνες που θα πραγματοποιήσει την εκεί Γενική του Συνέλευση.

Είμαστε, όπως σας είπα, σε έναν ανοιχτό διάλογο. Δεν είναι εύκολος βέβαια ο δρόμος αυτός. Το γνωρίζουμε, αλλά θέλουμε να τον περπατήσουμε, προκειμένου να βρούμε κοινούς τόπους συνεννόησης, να μπορέσουμε να συνυπάρξουμε, όπως είπα, χριστιανοί και μουσουλμάνοι, πιστοί των δύο αβρααμικών μονοθεϊστικών θρησκειών στην περιοχή μας”.

Πηγή: orthodoxtimes.gr

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal