Απεβίωσε ο Αρχιμανδρίτης Μάρκος Βίνας στην Καλιφόρνια

Ο αείμνηστος Αρχιμανδρίτης Μάρκος Βίνας, άνθρωπος πίστης, ταπείνωσης και αγάπης. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΑΓΙΟΥ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΥ


ΣΑΛΙΝΑΣ, ΚΑΛΙΦΟΡΝΙΑ

Απεβίωσε το Σάββατο 3 Ιουλίου σε ηλικία 89 ετών στην Καλιφόρνια ο Αρχιμανδρίτης Μάρκος Βίνας, εκ των επιφανών κληρικών της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, ο οποίος υπηρέτησε την Εκκλησία αθόρυβα και αποτελεσματικά επί εξήντα και πλέον χρόνια.

Σε δηλώσεις του ο Μητροπολίτης Αγίου Φραγκίσκου Γεράσιμος, είπε πως «ο αείμνηστος π. Μάρκος ήταν ένας ταπεινός και χαμηλών τόνων ιερεύς ο οποίος ποτέ δεν ήθελε να τραβά την προσοχή κανενός για τον εαυτό του. Ηθελε πάντοτε το κέντρο της προσοχής να είναι ο Χριστός και επιθυμία του ήταν η εμβάθυνση της πίστης των ανθρώπων και η γνώση τους για την Αγία Γραφή».

Ο Μητροπολίτης Γεράσιμος είπε ακόμα πως «ο αείμνηστος π. Μάρκος έζησε μία απλή ζωή και προτιμούσε να αφιερώνει το χρόνο στην προσευχή και τον στοχασμό, και να μοιράζει την αγάπη του Χριστού με την ιερατική του διακονία στις κοινότητες τις οποίες υπηρέτησε και οι οποίες ευλογήθηκαν με την παρουσία, την αφοσίωση και την αγάπη του».

Ο αείμνηστος π. Μάρκος γεννήθηκε στις 18 Δεκεμβρίου του 1930. Επειτα από την αποφοίτησή του από το Λύκειο σπούδασε στη Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού Βοστώνης, και στη συνέχεια έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου της Βοστώνης. Διάκονος χειροτονήθηκε στις 19 Ιανουαρίου του 1962 από τον αείμνηστο Επίσκοπο Ολύμπου Δημήτριο στον Καθεδρικό Ναό της Αγίας Σοφίας του Λος Αντζελες, ενώ ιερέας χειροτονήθηκε μία εβδομάδα αργότερα από τον ίδιο Επίσκοπο στον ιερό ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στην πόλη Σακραμέντο της Καλιφόρνιας. Ο αείμνηστος Επίσκοπος Αγίου Φραγκίσκου Αντώνιος του απένειμε το οφίκιο του Αρχιμανδρίτη στις 12 Φεβρουαρίου του 1981 εκ μέρους του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου.

Κατά τη μακρά και πολύχρονη ιερατεία του ο π. Μάρκος υπηρέτησε σε κοινότητες του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στο Σακραμέντο Καλιφόρνιας, του Καθεδρικού Ναού του Ευαγγελισμού στο Ντένβερ Κολοράντο, του Αγίου Αποστόλου Ανδρέα στην πόλη San Luis Obispo Καλιφόρνια, του Προφήτη Ηλία στην πόλη Santa Cruz (Σάντα Κρουζ) Καλιφόρνια, του Αγίου Ιωάννη του Βαπτιστή στο Salinas Καλιφόρνια. Παράλληλα με τα ιερατικά του καθήκοντα ο π. Μάρκος ήταν και πολύ αγαπητός δάσκαλος και δίδαξε επί πολλά χρόνια στο Δημοτικό Σχολείο Lincoln Elementary School στην πόλη Salinaς (Σαλίνας).

Η Εξόδιος Ακολουθία του θα τελεστεί την Πέμπτη 8 Ιουλίου στον ιερό ναό του Προφήτη Ηλία Santa Cruz, στις 11 η ώρα, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Αγίου Φραγκίσκου Γερασίμου. Θα προηγηθούν Ορθρος και Θεία Λειτουργία στις 8:30 π.μ., ενώ ο ενταφιασμός του θα γίνει στο κοιμητήριο Garden Memories Memorial Park στην πόλη Salinas (Σαλίνας) της Καλιφόρνιας.

Πηγή: Εθνικός Κήρυξ

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal