Αγία Μαρίνα: Mεγάλη γιορτή της Ορθοδοξίας αύριο 17 Ιουλίου

In other languages: BG


Ο βίος και η πολιτεία της αγίας Μαρίνας είναι από τα πιο καλά διατηρημένα μέχρι σήμερα μαρτυρολόγια. Πολλοί είναι οι αγιολογικοί κώδικες, που καταγράφουν τη βιογραφία και τη μαρτυρική της τελείωση. Γεννήθηκε στην Αντιόχεια της Πισιδίας της Μικράς Ασίας, όταν ήταν αυτοκράτορας ο Αυρήλιος Κλαύδιος (268-270 μ.Χ.).

Ήταν μια εποχή δύσκολη για την Εκκλησία του Χριστού, αφού το όνομα χριστιανός αποτελούσε εσχάτη προδοσία και αυτός που δήλωνε πίστη στο Χριστό, τον τιμωρούσαν παραδειγματικά και το τέλος του ήταν ο μαρτυρικός θάνατος.

Η Μαρίνα σε ηλικία 12 χρονών έμεινε ορφανή από μητέρα και ο πατέρας της, ο Αιδέσιος ιερέας των ειδώλων, εμπιστεύτηκε την ανατροφή της σε μια γυναίκα, η οποία διακρίνονταν για το ήθος και την καλή της συμπεριφορά.

Κατά ευδοκία Θεού, η καλή αυτή γυναίκα ήταν χριστιανή. Η παιδοτρόφος λοιπόν αυτή, παράλληλα με τα καθήκοντα τηςς ανατροφής της νεαρής Μαρίνας, της έδινε και τα στοιχεία της πίστεως στο Χριστό. Η Μαρίνα ήταν ευφυεστάτη και κατόρθωνε να διακρίνει τις αλήθειες τις νέας πίστεως να εμβαθύνει σ’ αυτές, ενώ παράλληλα κατανοούσε τις μυθοπλασίες των ειδωλολατρικών φαντασμάτων.

Μεγαλώνοντας η Μαρίνα γίνονταν εμφανή τα σωματικά κάλλη, αλλά περισσότερο τα ψυχικά της χαρίσματα. Μόλις 15 χρόνων, διψούσε η καρδιά της «τα των μαρτύρων άθλα». Κάποια στιγμή φανέρωσε στον πατέρα της, την πίστη της στο Χριστό.

Ήταν αυτονόητο ο πατέρας της να γίνει έξω φρενών με το νέο που έμαθε. Έτσι άρχισε με χίλιους δυό τρόπους να μεταπείσει την κόρη του για να αρνηθεί τα «μυθεύματα!» των χριστιανών. Οι αρχικά καλοί τρόποι τους διαδέχθηκαν τιμωρίες με τις οποίες προσπαθούσε να μεταπείσει και να αλλάξει την πίστη της η θυγατέρα του. Μάταια όμως.

Κάποια ημέρα έκανε μια περιοδεία ο στυγερός έπαρχος της Αντιόχειας, Ολύβριος, και τότε τυχαία συνάντησε τη νεαρή Μαρίνα. Βλέποντάς την, έμεινε έκθαμβος από την ομορφιά της και θέλησε αμέσως να την κάνει γυναίκα του.

Όταν την οδήγησαν μπροστά του, χωρίς πολλές περιστροφές της ομολόγησε την αιτία που έφεραν μπροστά του, αποκαλύπτοντας πως επιθυμούσε να την κάνει σύζυγό του. Η Μαρίνα μετά το άκουσμα της αιτίας που είναι μπροστά στον έπαρχο, χωρίς δισταγμό του αποκάλυψε ότι ήταν χριστιανή.

Ο έπαρχος νόμιζε πως εύκολα θα έκαμπτε τα πιστεύματα της νεαρής κοπέλας και άρχισε με υποσχέσεις για να την μεταπείσει. Ο πατέρας της παρών στη παρωδία αυτή. Δυστυχώς στέκεται στο πλευρό του επάρχου και υπερθεματίζει στην απόφασή του να τιμωρήσει φρικτά την νεαρά κόρη του.

Η Μαρίνα ακλόνητη στην πίστη

Η Μαρίνα έμενε ακλόνητη στην πίστη και την ομολογία της. Ύστερα απ’ όλα αυτά άρχισε ο Ολύβριος τις απειλές. Τις απειλές τις διαδέχεται η φυλακή και η παράδοση στα χέρια των δημίων.

Απάνθρωπα οι βασανιστές μαστιγώνουν το νεανικό της σώμα. Μέσα από μια σειρά φρικτών βασανιστηρίων νόμιζε ο αιμοσταγής τύραννος, πως θα άλλαζε το φρόνημα της Αγίας. Ματαιοπονούν τόσο ο Ολύβριος, όσο και ο Αιδέσιος.

Τα μαρτυρολόγια σημειώνουν ότι, την αρχή με ροζιασμένα ραβδιά κτυπούν το τρυφερό κορμί της. Το παρθενικό της αίμα βάφει τη γη και τα χέρια των βασανιστών. Και ενώ την κτυπούν αλύπητα, αυτή με δάκρυα ικετεύει το παμπόθητο όνομα του Χριστού να γίνει στήριγμά της και να υπομείνει τη φρίκη των μαρτυρίων που την υποβάλλουν.

Τα μαρτύρια

Τα μαρτύρια που την υποβάλλουν είναι απάνθρωπα. Μετά τον εγκλεισμό στη φυλακή και τα όσα της έκαναν εκεί, την υποβάλλουν σε διαπόμπευση, και κάνουν θέαμα τα τρομερά μαρτύρια που περνά.

Πολλοί από τους θεατές αρχίζουν να βλέπουν με συμπάθεια το δεκαεξάχρονο κορίτσι που υφίσταται την απανθρωπιά των ανθρώπων. Και ενώ «η μάρτυς Μαρίνα μέγαν και ακαταγώνιστον αθλητήν Χριστόν ενδεδυμένη χωρεί του μαρτυρίου την οδόν», ομολογεί διαρκώς, «άλλος έσται εμοί πάσχων υπέρ εμού, ότι εγώ πάσχω υπέρ αυτού».

Μετά το πέρας του ολοήμερου μαρτυρίου ρίχνεται πάλι χωρίς καμμιά φροντίδα και περίθαλψη στη φυλακή. Με όσες δυνάμεις της απομένουν προσεύχεται στο Χριστό. Και ενώ βρίσκεται σ’ αυτή την κατάσταση, κάνει την εμφάνισή του ο μισόκαλος δαίμονας.

Μέσα από τη μορφή ενός φρικτού δράκου προσπαθεί να την εκφοβίζει για να αλλάξει στάση και ν’ αρνηθεί τον Χριστό. Όμως η αδάμαστη Μαρίνα, η γενναία αθλήτρια του Χριστού κτυπά το διάβολο και κάνοντας το σημείο του σταυρού τον τρέπει σε φυγή. Και εκείνος ντροπιασμένος μέσα από ένα απαίσιο σφύριγμα, κρότο, εξαφανίζεται.

Τα βασανιστήρια θα συνεχιστούν και την επομένη ημέρα. Την βάζουν σ’ ένα καζάνι με ζεματιστό νερό. Καίνε τις πληγές της με αναμμένες λαμπάδες. Όλα τα υπομένει με καρτερικότητα, και αταλάντευτη πίστη.

Λέγεται ότι μεγάλο πλήθος ειδωλολατρών είναι εντυπωσιασμένο από την πίστη της Αγίας. Πολλοί προσελκύονται και ομολογούν την πίστη στο Χριστό. Μόνο ο σκοτεινός Ολύβριος δεν εννοεί τα συμβαίνοντα και στρέφεται με μανία κατά των «πιστευσάντων». Λέγεται ότι 15.000 άνθρωποι θανατώθηκαν την ημέρα εκείνη.

Το αίμα των αγίων αυτών μαρτύρων έβαψε τους δρόμους και τις πλατείες της Αντιόχειας. Ο δυνάστης βλέποντας το άκαμπτο της πίστεως της Αγίας Μαρίνας, διατάσσει τον αποκεφαλισμό της, ο οποίος και πραγματοποιείται στις 17 Ιουλίου του 286 μ.Χ.

Έκτοτε και μέχρι σήμερα αλλά και στους αιώνες η καλλίνικος Μαρίνα πρεσβεύει για όλους τους χριστιανούς. Τα θαύματα και οι επεμβάσεις της σε πολλές περιπτώσεις είναι συγκλονιστικές, ακόμη και στους αμαρτωλούς καιρούς μας η Αγία Μαρίνα προστρέχει στις δυσκολίες μας.

Τα πλήθη των χριστιανών που κατακλύζουν τους Ναούς που έχουν ανεγερθεί στη χάρη της είναι αδιάψευστος μάρτυρας αυτής της πραγματικότητος.

Ευχή μας είναι να μας σκεπάζει με την πρεσβεία της. Ιδιαίτερη ευχή μας είναι για τους νέους μας, τους οποίους ο μισόκαλος με πολλές δολοπλοκίες επιδιώκει να παρασύρει πολλούς στα σατανικά του δόκανα.

Ταπεινή μας υπόδειξη σε κάθε δυσκολία μας μη ξεχνούμε την πρεσβεία της Αγίας Μαρίνας, και μέσα από αταλάντευτη πίστη θα παίρνουμε της ικεσίας μας το αίτημα.

Πως η Αγία Μαρίνα έσωσε τον μικρό Ανδρέα Βασιλείου από τη Λεμεσό της Κύπρου

Η άμεση επικοινωνία μεταξύ στρατευομένης και θριαμβεύουσας Εκκλησίας αποτελεί σύνηθες και φυσιολογικό φαινόμενο για το συνειδητοποιημένο πιστό, ο οποίος είθισται να επικαλείται τους Αγίους ως πρεσβευτές επίλυσης των προβλημάτων προς το Θεό.

Αυτό λοιπόν έπραξε μια οικογένεια από την Κύπρο, γνωστή από τις τηλεοπτικές εκκλήσεις που έκανε πριν από δύο χρόνια για την εξεύρεση δότη προκειμένου να βρεθεί μόσχευμα για εγχείρηση στο μικρό παιδί τους, τον Ανδρέα που έπασχε από λευκαιμία…

Μόσχευμα βρέθηκε και οι γονείς ετοιμάσθηκαν για να ταξιδεύσουν στις ΗΠΑ, όπου θα γινόταν η λεπτή χειρουργική επέμβαση μεταμόσχευσης μυελού.

Όλοι θυμόμαστε τότε την αγωνία της οικογένειας του Βάσου Βασιλείου από τη Λεμεσό και τις καθημερινές εκκλήσεις τους στον Χριστό μας για να σώσει το παιδί τους. Πριν λοιπόν ξεκινήσουν για την εγχείρηση οι γονείς άκουσαν για τα θαύματα της Αγίας Μαρίνας και πήραν την πρωτοβουλία να τηλεφωνήσουν στο ομώνυμο μοναστήρι στην Άνδρο και να ζητήσουν την ευλογία Της. Στο τηλέφωνο ο ηγούμενος της Μονής αρχιμανδρίτης Κυπριανός υποσχέθηκε πως θα προσευχηθεί στην Αγία και ευχήθηκε στους γονείς να έχει το παιδί την Αγία Μαρίνα στο χειρουργείο για βοήθεια.

Πράγματι με την ευχή του ηγουμένου Κυπριανού στις αποσκευές τους και με ακράδαντη την πίστη για τη βοήθεια της Αγίας Μαρίνας οι δύο γονείς και ο μικρός Ανδρέας μετέβησαν στις ΗΠΑ. Μετά τις καθιερωμένες προκαταρκτικές εξετάσεις προετοιμασίας ο μικρός Ανδρέας εισήλθε για την πραγματικά πολύ σοβαρή και λεπτή εγχείρηση.

Λίγη ώρα πριν το χειρουργείο παρουσιάστηκε στον ιατρό που θα χειρουργούσε τον μικρό Ανδρέα μία γυναίκα. Είπε πως είναι γιατρός και παρακάλεσε να παρακολουθήσει την εγχείρηση, επειδή ήταν προσωπική ιατρός του μικρού Ανδρέα. Η συζήτηση της γυναίκας με τον χειρούργο έδειχνε πως κατείχε την ιατρική επιστήμη και δεν άφηνε καμιά αμφιβολία στο χειρούργο να σκεφθεί πως δεν είναι ιατρός. Εκείνος πάντως της είπε πως δεν επιτρέπεται να βρίσκεται στο χειρουργείο ξένος ιατρός και πως αποτελούσε πρακτική της ιατρικής του ομάδας να μην μετέχουν άλλοι στις λεπτές αυτές εγχειρήσεις. Η επιμονή όμως της γυναίκας έκαμψε την αρχική αδιαλλαξία του χειρούργου. Της ζήτησε να αφήσει τα στοιχεία της στη γραμματεία και να εισέλθει στη συνέχεια στο χειρουργείο μαζί του. Έτσι και έγινε.

Η άγνωστη ιατρός εισήλθε στο χειρουργείο και όχι απλώς παρακολουθούσε αλλά συμμετείχε ενεργά στην εγχείρηση του μικρού Ανδρέα. Αρκετές φορές μάλιστα έδωσε τις κατευθύνσεις για το πώς έπρεπε να προχωρήσει η επέμβαση. Όλα πήγαν καλά και ο γιατρός αφού την ευχαρίστησε εξήλθε του χειρουργείου. Το ζεύγος Βασιλείου έτρεξε να πληροφορηθεί για το πώς πήγε η εγχείρηση. «Όλα πήγαν πολύ καλά» τους είπε. Και πρόσθεσε: «Δεν μπορώ όμως να καταλάβω πως είχατε μια τέτοια γιατρό για το παιδί σας και ήλθατε σε μένα;»

Οι γονείς έκπληκτοι του απάντησαν ότι δεν είχαν φέρει κάποια γιατρό και δεν γνωρίζουν κάτι σχετικό. Ο χειρούργος όμως επέμενε και τους είπε πως όταν εξήλθε από το χειρουργείο η γιατρός του μικρού Ανδρέα, παρέμεινε για λίγο μέσα με την υπόλοιπη ιατρική ομάδα. Ως εκ τούτου κάπου εκεί γύρω έπρεπε να είναι και τους προέτρεψε να τη συναντήσουν. Μάταια όμως έψαχναν να τη βρουν. Η γιατρός είχε εξαφανισθεί.

Σκέφθηκαν πως θα έφυγε και πήγαν μετά την προτροπή του χειρούργου στη γραμματεία να ζητήσουν τα στοιχεία της προκειμένου να την ευχαριστήσουν. Πίστευαν πως ίσως κάποια γιατρός από την Ελλάδα ή την Κύπρο ευαισθητοποιήθηκε και ταξίδευσε στις ΗΠΑ για να συμβάλλει στην λεπτή χειρουργική επέμβαση.

Με έκπληξη διαπίστωσαν πως η άγνωστη γυναίκα ιατρός είχε υπογράψει με το όνομα Μαρίνα από την Άνδρο (Marina from Andros). Δεν πίστευαν αυτό που έβλεπαν. Στέκονταν επί αρκετή ώρα αμήχανοι μπροστά στο θαύμα της Αγίας Μαρίνας. Τα δάκρυα ευγνωμοσύνης και χαράς πλημμύρισαν τα μάτια τους. Θυμήθηκαν αυτό που τους είχε πει ο σεβαστός γέροντας και ηγούμενος της ομώνυμης Ιεράς Μονής. «Πηγαίνετε στην Αμερική και εύχομαι η Αγία Μαρίνα να είναι μέσα στο χειρουργείο.

Την απερίγραπτη χαρά τους για την επιτυχή έκβαση της εγχείρησης και την επαναφορά της υγείας του μικρού Ανδρέα τη μετέφεραν στα ΜΜΕ μιλώντας για το αληθινό θαύμα.

Από τότε έβαλαν ως τάμα να βρίσκονται πάντοτε οικογενειακώς στην Άνδρο την ημέρα της μνήμης της Αγίας Μαρίνας. Έτσι και πράττουν ενώ όπως ανέφερε μοναχός της Μονής με τον οποίο συνομιλήσαμε δύο φορές ίσως και παραπάνω τα δύο χρόνια που μεσολάβησαν από τότε η οικογένεια Βασιλείου μεταβαίνει από τη Λεμεσό κάθε καλοκαίρι στην Άνδρο για να ευχαριστήσει την Αγία Μαρίνα, που έσωσε τον μικρό Ανδρέα. Είναι αλήθεια ότι ουδέποτε απουσίασαν τα θαύματα των Αγίων από τη ζωή της Ορθοδόξου Εκκλησίας και είθε ο Πανάγαθος Κύριος ημών Ιησούς Χριστός να μας ενισχύει την πίστη μας με τα θαύματα των Αγίων μας.

* Ευχαριστούμε θερμώς την κ. Σπυριδούλα Κυριακοπούλου, συνταξιούχο ιατρό που είχε την ευγενή καλοσύνη να μας ενημερώσει για το ανωτέρω θαύμα. Θερμές ευχαριστίες στον ηγούμενο της Ιεράς Μονής και στην αδελφότητα για τις διευκρινίσεις και τις απαντήσεις στα ερωτήματα που τους θέσαμε. Το τηλέφωνο της Μονής Αγίας Μαρίνης Άνδρου είναι 2282024074.

Θεοπούλα Παναγιώτου

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal