KAICIID: Жените от пет арабски страни получават обучение за посланици на мира


Превод: Александър Иванов

Жените от Саудитска Арабия, Сирия, Ирак, Ливан и Египет участват в проект за обучение, който да им помогне да насърчат социалното сближаване, да противодействат на речта на омразата и да отговорят на предизвикателствата на COVID-19 в техните общности.

Стартирана от Международния център за междурелигиозен и междукултурен диалог (KAICIID) в сътрудничество с Междурелигиозната платформа за диалог и сътрудничество в арабския свят, инициативата She for Dialogue е пилотен проект, първоначално ограничен до избрана група държави, но предназначен, в зависимост от резултатите, да обхване и целия арабски регион както и други региони по света.

В KAICIID ние силно вярваме в ролята на жените в изграждането на мира и диалога“ – казва генералният секретар на KAICIID Фейсал бин Муаамар. „Тъй като гледаме на жените като на равнопоставени партньори, разработихме специален проект, който подчертава естествената им роля на строители на мира.

Той добави: „Овластяването на жените е нашата цел и ние вярваме, че единственият начин наистина да постигнем това е чрез приобщаващ, многостранен подход. Ако не работим ръка за ръка, ще бъде много трудно да постигнем споделени решения за нашите споделени предизвикателства.

Участниците в проекта She for Dialogue получават обучение, насочено към подготовката им за прилагане на съобразени инициативи за изграждане на мира в съответните им местни общности. Обучението им завършва с представяне на наръчник, който да им помогне да приложат последващо обучение за членове на общността в техните населени места.

Много проучвания показват, че мирните процеси са устойчиви, когато жените заемат активна роля в тях, така че ние разработихме този проект, за да дадем възможност на жените и да подобрим техните знания и умения в тематичните области на междурелигиозния диалог, социалното сближаване, изграждането на мира и плурализма“ – казва Сана Касмие, отговарящ за партньорствата и мрежите на KAICIID в арабския регион.

По този начин те могат да станат местни посланици в своите общности, като насърчават мирното съжителство и социалното сближаване“ – добавя тя.

Диалог и многообразие

Първият семинар за обучение се проведе през последната седмица на май. Четирите сесии бяха проведени онлайн поради ограниченията на COVID-19 за физическа дейност.

През първия ден 25-те участници научиха определението и принципите на въздействащия диалог.

След това те продължиха да обсъждат понятия като разнообразие, плурализъм и динамика на идентичността и културата.

Обучението обхващаше въпроси като интегрирането на принципа на равенство между половете в диалога и изграждането на мира, както и бариерите, които пречат на значимото участие на жените в диалога.

Основните умения, които усъвършенствах по време на семинарите, са свързани с диалога, особено докато се занимавам с предизвикателни и противоречиви въпроси“ – каза Амина Ал-Тахаби, една от участничките. „Научих как да задавам чувствителни въпроси и как да създам безопасно пространство за диалог.

Сестра Емили Танус, директор на Богословския и Икуменически отдел на Съвета на църквите в Близкия изток, вярва, че от векове консервативните религиозни интерпретации са били пречка за еманципацията на жените в арабския свят.

Достъпът до образование за млади жени и момичета е от решаващо значение за жените да могат да претендират за активни и ръководни роли в обществото. Въпреки скорошния напредък обаче, експертите казват, че в някои арабски страни жените все още се възприемат като второстепенни. Все още са необходими инициативи, насочени към овластяване на жените, като She for Dialogue. Изключително важно е жените да бъдат събудени и информирани, за да могат да признаят собствените си права и да бъдат обучени, за да могат да бъдат уверени, квалифицирани и независими.“ – казва още сестра Емили Танус.

Източник: King Abdullah bin Abdulaziz International Centre for Interreligious and Intercultural Dialogue (KAICIID)

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal