Начало » Новини » Светът » 22-ро заседание на Асамблеята на Православните Епсикопи от Бенелюкс (CEOB) | СНИМКИ

22-ро заседание на Асамблеята на Православните Епсикопи от Бенелюкс (CEOB) | СНИМКИ

In other languages: GR – EN – FRRO


Превод: Йордан Георгиев

Брюксел

Асамблеята на Православните Епсикопи от Бенелюкс (CEOB) се събра на своето 22-ро заседание. Срещата се проведе чрез телеконферентна връзка заради здравната криза, във вторник, 22 юни 2021 г., под председателството на Високопреосвещения Митрополит на Белгия г-н Атинагор (Вселенска Патриаршия) и с участието на Преосвещения Епископ на Нямц г-н Марко, като представител на Високопреосвещения Митрополит г-н Йосиф (Румънска патриаршия), Преосвещения Епископ г-н Доситей (Грузинска Патриаршия) и Преосвещения Епископ на Аполониада г-н Йоаким (Викарен Епископ на Свещената Митрополия на Белгия, Вселенска Патриаршия).

Епископите успяха да обменят информация и мнения за ситуацията в трите страни от Бенелюкс. Преди всичко те успяха да отбележат, че ясно подобряване на показателите на здравната криза, позволява облекчаване на наложените мерки по отношение на броя на вярващите, които могат да се черкуват в храмовете.

Вече е позволено да се извършват богослужения в присъствието на повече хора. Разбира се, все още има ограничения, които засягат главно отстоянията, които вярващите трябва да спазват помежду си, както и другите мерки за защита. Има надежда, че преди края на лятото нормалността ще се върне в храмовете. Понастоящем обаче трябва да се спазват здравните мерки, наложени от властите.

Йерарсите отбелязаха необходимостта от създаването на различни комисии, които съществуват и действат под егидата на Епископското асамблея и назначаването на някои нови членове.

Йерарсите бяха информирани за новите законови разпоредби относно дейността на религиозните общности както в района на Брюксел, така и във Фландрия.

Те бяха информирани и за антидискриминационно акция, която се проведе във Фламандския парламент с участието на представителите на религиите и подписването на съответна Харта.

Летните лагери за деца и юноши, организирани за 22-ри път от православната младеж на Нидерландия и Белгия, получиха благословията на епископите.

Архиереите бяха информирани и за дейността на Православната мисия в Нидерландия, включително среща с министъра на правосъдието на страната.

Като част от интереса им да осигурят православно богословско обучение в Бенелюкс, епископите бяха информирани за последните новини относно Православния богословски център „Свети Ириней“ в университета Радбунд в Неймеген, Нидерландия, за неговите дейности и начина на функционирането му.

Епископите бяха информирани също и за работата на Института за православно богословие „Апостол Павел“ в Белгия и особено за 30-годишнината от работата на фламандско-говорещия отдел на този институт.

Следващото заседание на Асамблеята на Православните Епсикопи от Бенелюкс (CEOB) е насрочено за 16 ноември 2021 г.

Асамблеята на Православните Епископи от Бенелюкс е учредена след решението на 4-то Предсинодално Съвещание, което беше свикано в Шамбези (Женева) през юни 2009 г.

Източник: Ἱερὰ Μητρόπολις Βελγίου, Ἐξαρχία Κάτω Χωρῶν καὶ Λουξεμβούργου | Archevêché de Belgique, Exarchat des Pays-Bas et de Luxembourg | Aartsbisdom van België en Exarchaat van Nederland en Luxemburg

Support Doxologia Infonews to continue receiving quality church, religious news

Donate to Doxologia Infonews. Your support is invaluable to us. Thank you!

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46BPBI88984030687601

or through PayPal