Ще бият ли църковни камбани в Саудитска Арабия


Кралство Саудитска Арабия се отличава с факта, че е считано за желана дестинация на всички мюсюлмани в световен мащаб и е лидер в ислямската общност.

Ето защо не е изненадващо, че църковните камбани не бият в Саудитска Арабия и че християните – дори чуждестранните – не могат да практикуват своите религиозни ритуали открито.

Това статукво поражда въпросите: защо Саудитска Арабия потиска религиозната свобода? И това ще се промени ли някога?

Преди няколко години арабски медии и активисти в социалните мрежи, включително политически и медийни фигури, съобщиха, че след посещението на ливанския маронитски патриарх Бечара Ал-Рай, църква, датираща от 4 век сл. Хр., чиито руини са открити на изток на страната през осемдесетте години на миналия век, трябва да бъде възстановена.

Официално съобщение от правителството липсва. Нито някога е имало допълнителни репортажи за това в официалните саудитски вестници или по саудитската телевизия.

Християнството, което е съществувало на Арабския полуостров преди исляма, е изправено пред много трансформации, в това число насилствено превръщане на християнските арабски племена в мюсюлмани.

По време на британския мандат в Персийския залив християните в Близкия изток бяха подложени на различни миграции с оглед на политическите или икономическите обстоятелства. Следователно, днес малката християнска общност в СА може да се разглежда като „нова“, образувана от „чужди“ християни, дошли в страната, а не в резултат на местни мюсюлмани, приели Христос.

И така, къде е Саудитска Арабия днес?

Може би не сте чували, но наскоро в страната стартира проект Saudi Vision 2030. Това е стратегическа рамка под ръководството на саудитския престолонаследник Мохамед бин Салман, за да намали зависимостта на саудитската икономика от петрола, да развие секторите на обществените услуги и да диверсифицира икономиката.

Неговите основни цели са насърчаване на икономическите дейности и увеличаване на инвестициите в кралството и не-петролната международна търговия. Другата цел е да се популяризира по-светския образ на Кралство Саудитска Арабия.

Досега международните усилия за основаване на църква в Саудитска Арабия са били безрезултатни, но според промоционални брошури на вестник Insider, в страната се очакват различни националности, религии и по-прогресивен закон в съответствие с международните стандарти, така че може да си представим появата на църква на това място.

Саудитският писател Али Ал-Ахмад е заявил пред Insider, че е по-малко оптимистичен относно основаването на църква в региона.

Нина Ший, бивш комисар на САЩ за религиозната свобода, е заявила, че повечето християни, живеещи в тези градове, няма да имат голяма полза от църква на стотици мили, но „би било полезно да се изгради символ на толерантността в страната“.

Католическият епископ Пол Хиндер, който бе назначен през май миналата година от папа Франциск за апостолски служител на Северния викариат на Арабия, е съгласен относно важността християните в Саудитска Арабия да разполагат с църква, до която да имат достъп.

Той казва пред „Insider“: „Надявам се, че подобни църкви или места за поклонение ще бъдат на място, където живеят чуждестранни работници и служители християни в Кралство Саудитска Арабия.“

Какъвто и да е случаят, Vision 2030 ще бъде загубена възможност, ако Саудитска Арабия не постави религиозната толерантност като една от своите цели.

Източник: evangelskivestnik.net


 

Donate to Doxologia Infonews

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

 

Follow us on Twitter:

@doxologiainews

 

Follow us on Facebook page:

@doxologiainfonews

 

Join our Facebook group:

@doxologiainfonews.group

 

Follow us on Instagram:

@doxologiainfonews

 

Follow us on ВКонтакте:

@doxologiainfonews

 

Join our Telegram channel:

@doxologiainfonews

 

Subscribe to us on YouTube:

@doxologiainfonews


✎ КОМЕНТАРИ • COMMENTS ✎