Начало » Новини » Светът » Членове на Конгреса на САЩ подкрепят Вселенската Патриаршия. Искат санкции срещу Турция заради нарушаване на религиозната свобода

Членове на Конгреса на САЩ подкрепят Вселенската Патриаршия. Искат санкции срещу Турция заради нарушаване на религиозната свобода

In other languages: GREN


Членове на Конгреса на САЩ публикуваха писмо, с което призовават Комисията на САЩ за международната религиозна свобода (USCIRF) да работи с партньори от цял свят в едно продължително и координирано усилие и да предприеме санкции срещу турското правителство на президента Реджеп Тайип Ердоган. То трябва да поеме отговорност заради неколкократно нарушаване на религиозната свобода и правата на човека, съобщава Greek City Times.

“Въпреки международното осъждане, държавата Турция продължава да се занимава със груби и системни нарушения на религиозната свобода на Вселенската патриаршия”, заявиха членовете на Конгреса. “Освен това турската държава продължава да отхвърля правния статут и идентичността на Вселенската патриаршия.”

В това остро писмо се твърди, че Турция, отхвърляща правата на Вселенското патриаршия, нарушава не само свободата на съвестта, вярата и религията на всички православни християни, които са граждани на Турция, но и на 300-те милиона православни християни по целия свят, които попадат под духовното ръководство на Вселенския патриарх.

Писмото засяга и превръщането на византийската катедрала “Света София” от музей в действаща джамия. В него се казва, че “състоянието на произволно превръщане на “Света София” в Турция в действаща джамия през юли 2020 г. е нарушение на задълженията на Турция по международното право и по-специално като страна по Конвенцията на ЮНЕСКО за опазване на световното културно и природно наследство”.

През март над 170 членове на Конгреса на САЩ, включително и видни ръководители, публикуваха писмо, в което призоваваха държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен да потърси отговорност за “грубото нарушаване на правата на човека” и “отстъпление от демокрацията”. В САЩ в началото на май беше прието законодателство заради нарушаването на религиозната свобода на Вселенската патриаршия, православните християни и други религиозни малцинства.

Източник: hristianstvo.bg

Support Doxologia Infonews to continue receiving quality church, religious news

Donate to Doxologia Infonews. Your support is invaluable to us. Thank you!

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46BPBI88984030687601

or through PayPal