Членове на Конгреса на САЩ подкрепят Вселенската Патриаршия. Искат санкции срещу Турция заради нарушаване на религиозната свобода

In other languages: GREN


Членове на Конгреса на САЩ публикуваха писмо, с което призовават Комисията на САЩ за международната религиозна свобода (USCIRF) да работи с партньори от цял свят в едно продължително и координирано усилие и да предприеме санкции срещу турското правителство на президента Реджеп Тайип Ердоган. То трябва да поеме отговорност заради неколкократно нарушаване на религиозната свобода и правата на човека, съобщава Greek City Times.

“Въпреки международното осъждане, държавата Турция продължава да се занимава със груби и системни нарушения на религиозната свобода на Вселенската патриаршия”, заявиха членовете на Конгреса. “Освен това турската държава продължава да отхвърля правния статут и идентичността на Вселенската патриаршия.”

В това остро писмо се твърди, че Турция, отхвърляща правата на Вселенското патриаршия, нарушава не само свободата на съвестта, вярата и религията на всички православни християни, които са граждани на Турция, но и на 300-те милиона православни християни по целия свят, които попадат под духовното ръководство на Вселенския патриарх.

Писмото засяга и превръщането на византийската катедрала “Света София” от музей в действаща джамия. В него се казва, че “състоянието на произволно превръщане на “Света София” в Турция в действаща джамия през юли 2020 г. е нарушение на задълженията на Турция по международното право и по-специално като страна по Конвенцията на ЮНЕСКО за опазване на световното културно и природно наследство”.

През март над 170 членове на Конгреса на САЩ, включително и видни ръководители, публикуваха писмо, в което призоваваха държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен да потърси отговорност за “грубото нарушаване на правата на човека” и “отстъпление от демокрацията”. В САЩ в началото на май беше прието законодателство заради нарушаването на религиозната свобода на Вселенската патриаршия, православните християни и други религиозни малцинства.

Източник: hristianstvo.bg

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal