Четирима професори говориха за съдбата на историческия храм Свети Николай във Велико Търново


Църковното настоятелство при храм “Св. Николай” във В. Търново организира среща на благодетели с четирима професори по въпросите за миналото, настоящето и бъдещето на историческата църква. Тя е първата от поредица планувани мероприятия, целящи насочване на вниманието на обществеността към състоянието на църквата и набавянето на средства за реставрация на храма и църковното училище. Събитието започна с водоосвещение и църковни хорови изпълнения. Проф. д-р Петко Петков от ВТУ “Св. св. Кирил и Методий” представи сборник доклади от научна конференция, проведена на 05.12.2019 г. и посветена на 180-годишнина на църковно училище при храм “Св. Николай”. В него са включени текстове на Николай Тулешков, Радослав Радев, Славчо Иванов, Миглена Прашкова, отец Авксентий, Венка Кутева-Цветкова, Петко Ст. Петков, Пламен Павлов, Валентин Кожухаров, Людмил Малев и Севдалина Димитрова. Колегата му от ВТУ проф. д-р Радослав Радев представи книгата “180 години църковно училище при храм “Св. Николай” – В. Търново, която подробно запознава читателите с дългогодишната история на школото. Проф. д-р арх. Николай Тулешков и проф. д-р Миглена Прашкова направиха презентация на изработените от тях технически планове за “Консервация и реставрация на храм “Св. Николай” с църковна сграда и камбанария” и разясниха подробности около налагащите се дейности. Те са съгласувани с Министерството на културата и за тях има издадено разрешение за строеж от Община Велико Търново. Отдел “Държавен архив” – Велико Търново, също бе поканен да участва в мероприятието, показвайки в оригинал архивни документи на църковното настоятелство, чийто фонд се съхранява в институцията. Интерес предизвикаха преписките по ремонт на църквата, протоколната книга на настоятелството, кондиката и летописната книга.

“При първоначалните ни разговори ставаше въпрос само за реконструкция на храма, но когато започнах проучвателните си работи, установих, че всъщност говорим за един цял ансамбъл, който има огромно историческо значение за града, а и въобще за България. Със същото значение е и сградата на училището, която е натоварена с много история. Оказа се, че и камбанарията с почти 100-процентова сигурност е дело на Колю Фичето, въпреки че не е в оригиналния си вид. Целият ансамбъл представлява една изключителна културна ценност, която трябва да бъде съхранена”, каза арх. Тулешков. Той допълни, че целта на проекта е ансамбълът да бъде възстановяван в неговата цялост, като едно от средищата на обществеността на В. Търново, представляващо духовен, културен и научен център на града през тези 180 години. Професорът не пропусна да спомене и иконостаса на храма, който е изработен от Колю Фичето и неговия учител Кольо Марангозина. Той е един от малкото, правени от майстора, и е ценен не само заради високата си художествена стойност.

Храмът “Св. Никола” е построен за две години от 1834 г. до 1836 г., като в изграждането участва и младият тогава майстор Колю Фичето. В него се открива първото църковно училище в Търново. За първи път в града в този храм се служи на църковнославянски език. В него се създават читалище “Надежда”, Първа гимназия (сегашната Хуманитарна гимназия), Гимназията по строителство, архитектура и геодезия и Старопрестолната гимназия по икономика. В храма след Освобождението народните избраници от Първото велико народно събрание на спокойствие са дебатирали проблемите на страната, преди да приемат важните закони. По първоначални изчисления за реставрацията на църквата са нужни около 2 млн. 800 хил. лв., припомни отец Славчо. Събирането на средства за ремонт на храма продължава.

Източник: dnesbg.com

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal