Чернихивският Архиепископ Евстратий: Операция за дестабилизиране на Украйна от страна на Русия и Руската Църква в Украйна преди посещението на Вселенския Патриарх Вартоломей

In other languages: GREN UKR


Автор: Костас Онисенско

Превод: Йордан Георгиев

На 24 юни в град Нижни, Украйна, стана малък инцидент между поддръжници на Руската Църква в Украйна, украинци и членове на патриотичните организации и ветерани от войните в Донбас.

На този ден свещеници и поддръжници на Московската Патриаршия в Нижни проведоха малка религиозна процесия (това, което източноевропейците наричат ​​„кръстен поход“). Град Нижни се намира на около 100 км от Киев, който административно и църковно е подчинен на град Чернихив (Чернигов).

По маршрута, по който са избрали да преминат, има паметник на жертвите на руско-украинската война и загиналите на Майдана. Там се бяха събрали ветерани от войната и членове на патриотичните организации. По времето, когато двете групи се срещнаха, последваха напрежение и малки инциденти.

Патриотични организации се оплакаха, че хората, които са участвали в Кръстния поход, и по-специално „охраната“, са ударили майката на един от загиналите украински войници, което е предизвикало възмутената им и остра реакция.

От своя страна, представителите на Московската Патриаршия в Украйна се оплакват, че протестиращи от проукраинското крило са стояли в средата на улицата, блокирайки преминаването им като след това ги нападат.

В разговор с orthodoxtimes.gr Чернихивският и Нижненският Архиепископ г-н Евстратий (Зоря) от каноничната Православна Църква на Украйна още от самото начало поясни, че Православната Църква на Украйна няма пряко или косвено участие в този инцидент.

След медийното отразяване на напрежението, Архиепископът посети Нижин Новгород, за да разбере какво се е случило и да направи оценка на ситуацията.

Първоначалното решение на Московската Патриаршия съдържаше елемента на провокацията, тъй като те решиха да преминат през тази точка, докато имаха различни алтернативи за това, знаейки, че съществува сериозен риск от създаване на напрежение.

В същото време, хората от шествието са имали провокативно поведение и един от пазачите на похода е ударил майката на войник, убит на фронта”, заяви Архиепископ Евстратий.

Заслужава си да се отбележи, че в Украйна до голяма степен гражданите в Украйна свързват Московската Патриаршия с Русия и с нейните агресивни действия, които тя извършва срещу Украйна като нейна съседна страна в последните осем (8) години.

Към това Архиепископ Евстратий добавя и други моменти, които подсилват този възглед:

Не трябва да забравяме, че особено в Нижин е ръкоположен свещеник на Московската Патриаршия, който не само играе активна роля в незаконната окупация на Крим, но и е награден с медал от Русия. Така че по някаква причина Московската Патриаршия е избрала Нижин за подобни провокативни действия.

Заслужава да се отбележи също, че Руският Митрополит в Нижин и Прилуцки (Украйна) е публична личност и има контакти с различни могъщи фигури на Руската Църква, като руския олигарх с украинско граждабсктво Вадим Новински“.

Архиепископ Евстратий смята за възможно този инцидент да е част от голяма операция за дестабилизиране на страната с оглед посещението на Вселенския Патриарх Вартоломей, което е планирано за края на август тази година.

Спомняме си посещението на папата в Украйна, тогава Руската Църква в Украйна реагира с протести и шествия, но това й костваше комуникацията. Ето защо днес виждаме, че те са направили заключенията си и вече не излизат открито, а са обхванати от различни псевдо-граждански организации, които да извършват тези действия”.

Тези организации, казва архиепископът, се очаква да бъдат използвани в комуникационната война срещу посещението на Вселенския Патриарх Вартоломей в Украйна.

Какво казва Московската Патриаршия?

След инцидента Московската Патриаршия предприе комуникационна атака, обвинявайки патриотичните украинци в „потискане на техните религиозни свободи“.

В същото време във видео, разпространено от пропагандистките средства на Руската Църква, се вижда, че тази комуникационна атака е организирана и координирана.

„Приятелите“ на Московската Патриаршия дори отправят косвени заплахи за дестабилизиране на обстановката в Украйна на 27 юни, денят, когато се проведе големия Кръстен поход по случай празниците за християнизацията на Киевска Рус.

Анализаторите смятат, че инцидентът в Нижин е „подгряване“ на подривните действия, подготвени от Руската Църква в Украйна, което показа по всякакъв начин, че тя ще направи всичко по силите си, за да предотврати това посещение или ако не може да предотврати, да се създаде такъв негативен климат в медиите, за да се засенчи това изключително важно събитие.

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal