Хасковското сдружение „Съюз на диабетиците“ направи дарение на Устремския Монастир Света Троица


Хасковското сдружение „Съюз на диабетиците“ направи дарение на Устремския манастир „Света Троица“. Поводът бе храмовият празник на светата обител.

С лични средства членовете на сдружението закупиха хранителни продукти за нуждите на действащия девически манастир от Сливенската епархия на Българската православна църква. Всички с готовност подкрепиха идеята за дарението в духа на християнската традиция, каза председателят на организацията Христина Мантарова.

Манастирът „Св. Троица“ е обявен за паметник на културата заедно с Каракольовата дупка – малка пещера с неправилна форма и множество ниши по стените и сводовете, която е била използвана за скален храм през Х век.

Възникналият през 14 век манастир става девически с около 30 – 40 монахини, които дошли от манастира „Св. Теодор Студит“ край днешното свиленградско село Студена. Всяка година на храмовия празник край манастира се провеждал голям панаир, на който идвали търговци от близки и далечни краища на Османската империя и дори от Египет.

Традицията продължава и днес с ежегоден събор с надпявания и народни борби, организиран със съдействието на община Тополовград.

Източник: haskovo.info

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal