Теофилактос Комбос е йеромонахът, който заля със сярна киселина митрополити, адвокати, секретар и полицай от Второинстанционния църковен съд в Атина

In other languages: GRUKR


Автор: Йордан Георгиев

Според последната информация, извършителят на нападението е йеромонах Теофилактос Комбос. Именно неговото апелативно църковно наказателно дело за низвержение от сан се е разглеждало от Второинстанционния църковен съд в Атина.

Той залива с огромно количество сярна киселина (масло от витриол) заседаващите митрополити, секретар, адвокати и полицай.

Свещеникът е клирик на Свещената Митрополия на Верия, където е служил в Храма на Света Варвара. Той е бил ръкоположен от Митрополита на Триполи г-н Теофилакт (Александрийска Патриаршия).

Делото на провинилия се клирик е било в крайна съдебна фаза и се е очаквало съдът да излезе с решение за неговото низвержение.

Йеромонах Теофилактос Комбос е донесъл със себе си огромно количество разяждаща течност (масло от виртиол), която е хвърлил върху синодалните митрополити, секретаря, двамата адвокати и полицая по време на заседанието.

37-годишният свещеник е арестуван незабавно и отведен в регионалната дирекция за сигурност на Атина. Според информацията, нападателят не е заявил на полицаите мотивите си за нападението.

Според източници от полицията, през юни 2018 г. Теофилактос Комбос е бил арестуван за притежание на наркотици, както съобщава arxon.gr. Бил е хванат в село Александрия, област Иматия със скрит в расото му кокаин, считайки, че полицията ще уважи неговия статут и няма да извърши претърсване.

След направения обиск, полицаите откриват 1,8 гр. кокаин под формата на фишек. Отведен е в Първоинстанционния съд на верия, където е заявил, че е бил в момент на слабост и кокаинът е бил за негова лична употреба.

Вярващи от неговата енория приписват на свещеника и редица финансови нередности. Дори е имало конфликт между него и няколко енориаши, при което се е намесвала полицията.

Епархийският църковен съд му е наложил аргос за определно време, но по молба на енориашите Митрополитът на Верия го е преместил в друга енория, стигайки се до момент, когато той започва да извършва различни деяния, които не са свойствени с неговия сан и статут на клирик, според думите на Архиепископа на Атина Йероним II.

Вижте още по темата с нападението със сярна киселина в хронологичен ред:

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal