С Вселенския Патриарх под чинара в центъра на Панагия Баломени (Чънарлъ), Имврос | ФОТОМОМЕНТИ

In other languages: GR


Автор: Йордан Георгиев

Уникални фотомоменти на Вселенския Патриарх Вартоломей под чинара в центъра на най-големия град на острова Панагия Баломени (Чънарлъ) в компанията на Митрополита на Имврос и Тенедос Кирил и на негови сънародници от острова. По време на своя престой на остров Имврос, Негово Всесветейшество ще посети всички населени места за да се срещне лично с останалите постоянно пребиваващи гърци на острова, които са около 500 души, без да включваме туристите от Гърция през годината.

Извън острова живеят над 15 000 гърци с корени от Имврос, които съгласно Лозанския мирен договор могат да се върнат и да живеят в родните си места независимо дали Турция ще им възстанови турското гражданство, макар да е задължена да го направи.

Турското (4500 души) и кюрдското население (5000 души), което в момента обитава острова е заселвано от 1960 година насам, вкл. и затворници, което е в пълно нарушение на Лозанския мирен договор. Целта да заселването е изгонването на коренното гръцко население на острова.

Турската държава създава пречки относно стопанисването на собствеността на гръцкото малцинство, което de jure притежава почти цялата собственост на острова.

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal