Стево Пендаровски: Новият Сръбски Патриарх трябва да се включи в диалога относно статута на Църквата в Република Северна Македония. БПЦ не си е мръднала пръста за да помогне на „МПЦ-ОА“

In other languages: MK

Автор: Йордан Георгиев


Президентът на Република Северна Македония г-н Стево Пендаровски при гостуването си вчера в телевизия СИТЕЛ заяви, че не може да каже за какво е разговарял с Вселенския Патриарх Вартоломей при проведената между тях среща във Фанар, но е информирал подробно за този разговор ръководството на Църквата в Република Северна Македония (МПЦ – ОА).

Мога да кажа, че това е процедура, при която църковните правила ще бъдат спазвани, че Вселенската Патриаршия е безспорно органът, който дава Томос за независимост (правилно е да се каже автокефалия; независимост в Православната Църква няма! – Бел. авт.). Дали и кога ще се случи, зависи от тях. Има нов момент, който Вселенският Патриарх ми обясни. Сега Сръбската Православна Църква, откъдето идва спорът с МПЦ-ОА, откъдето ние трябва да започнем, за да получим автокефалия, има нов патриарх и той също трябва да участва в диалога. Освен това ще ме разберете, че не мога да коментирам“, каза Пендаровски.

Той подчерта, че няма проблем с Българската Православна Църква (БПЦ не е никаква страна по този спор и не може да бъде – Бел. авт.), а със Сръбската Православна Църква.

Но това, което знам от ръководството на МПЦ-ОА е, че откакто е поискана помощ от Българската Православна Църква, до днес не е мръднала пръста си да ни помогне“, подчерта Пендаровски, по информация на religija.mk.

Слава Богу, че Българската Патриаршия не си е мръднала пръста за да помогне на Църквата в Република Северна Македония. Понякой път пасивността и леността на БПЦ има положителен ефект.

Първо, БПЦ не може да се намесва в спор, който не е пряко свързан с нея. Второ, БПЦ беше предупредена от Вселенската Патриаршия преди 4 години, че не може да приема никакви молби за да става „Майка Църква“ на „МПЦ-ОА“, както и да бъде посредник в този спор, под угрозата самата тя да изпадне в схизма. Отделно, това значително влоши отношенията ѝ и със Сръбската Православна Църква.

Нека да си спомним, че и от Еладската Църква предупредиха Българската Православна Църква да не се намесва в спор, за който не е компетентна да разреши и дори и да иска не може да разреши, тъй като Свещените Канони не са ѝ предоставили такава възможност.

Томоси за автокефалия може да предоставя само Вселенската Патриаршия, която е и може да бъде Майка Църква на всички останали поместни Църкви, особено на тези, които буквално са се откъснали от нея (10 поместни църкви от 16) в рамките на Православната Църква, каквато църковна територия се явява и Църквата в Република Северна Македония.

До 1922 г. тези епархии са били част от Вселенската Патриаршия, които тя предоставя на Сръбската Патриаршия, която единствена има правото да премахне наложената от нея схизма – нещо за което Вселенският Патриарх многократно повтаря.

След като вдигне схизмата от тази Църква, тогава Вселенската Патриаршия ще може да предостави Томос за автокефалия.

Негово Всесветейшество Вселенският Патриарх, който е изключително компетентен по тези въпроси, не само защото е Вселенски Патриарх, но и защото има съответните образования, познания и голяма мъдрост за да разреши и този църковен проблем, създал рана и много болка в Православната Църква повече от половин век.

Ето защо е абсолютно задължително и Негово Блаженство Сръбският Патриарх г-н г-н Порфирий да се включи в тези разговори, тъй като диоцезът в Република Северна Македония, който е с наложена схизма (МПЦ–ОА) се намира в каноничния диоцез на Сръбската Патриаршия вече близо един век.

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal