Старецът Ефрем Ватопедски получи септичен шок. Не реагира на медикаментозното лечение за COVID-19

In other languages: GR


Автор: Йордан Георгиев

Старецът Ефрем, Игумен на Ватопедския Монастир остава в критично състояние и през днешния ден, борейки се за своя живот, за да остане жив.

64-годишният монах вече 20 ден е настанен с коронавирус в интензивното отделение на атинската болница „Евангелизмос“. Здравето му сериозно се влоши на 04 юни, когато се наложи да бъде интубиран.

Предишните дни високата температура беше изчезнала и имаше някакви обнадеждаващи знаци за неговото здравословно състояние, но от сряда вечерта отец Ефрем продължава да бъде висока температура в границите между 39 – 40 °C.

Отделно, организмът му не реагира на медикаментозното лечение, което му е назначено.

Септичен шок (ендотоксичен шок, токсиинфекциозен шок)

В сряда вечерта, на 16 юни 2021, лекуващите го лекари са направили опит за екстубация, но без успех.

В следствие на ниските нива на кислород и изключително високите нива на въглероден диоксид в организма му се е наложило отец Ефрем отново да бъде интубиран, тъй като не му достига кислород за да диша самостоятелно. Здравословното му състояние допълнително се е влошило, особено след като е претърпял и септичен шок.

Важно е да се отбележи, че Игумен Ефрем има редица придружаващи заболявания, които допълнително затрудняват неговото лечение срещу смъртоносния коронавирус. По-конкретно Архимандрит Ефрем страда от захарен диабет и сърдечно-съдови заболявания.

Важно е да се припомни, че същият медицински екип, който се грижи за Игумен Ефрем, се грижеше и за Архиепископите на Албания Анастасий и на Атина Йероним, когато те бяха хоспитализирани с коронавирус в същото лечебно заведение.


Септичен шок

Септичният шок е животозастрашаващо състояние. Представлява тежка форма на сепсис, съчетана с ниско кръвно налягане и намалено кръвоснабдяване на органите, въпреки провежданата рехидратираща терапия.

Сепсис се развива, когато тялото реагира остро на инфекция, при което в кръвта се отделят множество възпалителни медиатори (цитокини, простагландини, левкотриени, тромбоксани, азотен оксид и др.). Когато тялото загуби контрол над този възпалителен отговор, настъпва увреждане на органите и тяхната функция се нарушава. Развива се тежък сепсис с органна дисфункция.

Ако човек с тежък сепсис има ниско кръвно налягане, което не се подобрява след вливане на течности, това означава, че е настъпил септичен шок. Нарушава се кръвоснабдяването на жизненоважните органи, като мозък, сърце, бъбреци, бели дробове.

Какви са причините за септичен шок?

Бактериалните инфекции са най-честата причина за септичен шок. Грам-отрицателните микроорганизми (Ешерихия коли, Клебсиела, Протеус, Ентеробактер) са отговорни за около 50 % от случаите на септичен шок. Макар и по-рядко вирусите, гъбичките и паразитите също могат да причинят септичен шок. За повече информация, прочетете тук.

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal