Сръбският Патриарх Порфирий се срещна със специалния представител на ЕС за диалога между Белград и Прищина и специалния пратеник на САЩ за Западните Балкани | VIDEO & СНИМКИ

In other languages: SRBEN


Превод: Йордан Георгиев

На 04 юни 2021, Негово Блаженство Патриархът на Сърбия г-н г-н Порфирий заедно с Преосвещените Епископи на Баня Лука г-н Ефрем, Бачки г-н Ириней и Рашко-Призренски г-н Теодосий, приха в Патриаршеския дворец в Белград г-н Мирослав Лайчак, специален представител на Европейския съюз за диалога между Белград и Прищина и г-н Матю Палмър, специален пратеник на САЩ за Западните Балкани.

В дълъг и открит разговор представителите на Европейския съюз и Съединените американски щати информираха Блаженейшия Патриарх и Преосвещените Епископи за дейностите, които предприемат, за да продължат диалога между представителите на Белград и Прищина. Те също така посочиха, че са ангажирани с решаването на проблемите на по-ниско, общинско ниво, като въпроса, свързан със статута и собствеността на Монастира Високи Дечани, и искането на Прищина за премахване на монастирите на Печката Патриаршия – Високи Дечани и Грачаница от списъка на застрашени паметници на културата, които са под закрилата на ЮНЕСКО, Храма на Божията Майка Левиска в Призрен, за правото на свобода на движение, както и други въпроси от най-голямо значение за ежедневието на Сръбската Православна Църква и вярващите в Косово и Метохия.

Те специално посочиха, че древните монастири, като Високи Дечани, Грачаница и други, са живи организми за тях, а не само паметници на културата, и че такива трябва да останат. Те подчертаха, че не носят готови и предварително подготвени решения или натиск, но че разговорите, които водят с Негово Блаженство и Епископите свидетелстват, че искат да намерят честно и справедливо решение.

Негово Блаженство Патриарх Порфирий и Техни Преосвещенства г-да Епископите благодариха на представителите на Европейския съюз и САЩ за тяхната ангажираност, която може значително да улесни трудния живот на духовенството, монашеството и сръбския православен народ в Косово и Метохия. „Като се има предвид, че тяхната мисия се основава на диалог, ние го възприемаме като евангелски диалог, защото като християни, ние виждаме всеки човек като брат, като съсед и затова винаги сме готови за диалог. За нас Косово и Метохия, Република Сръбска и Черна гора са от жизненоважно значение“, заяви Патриарх Порфирий като посочи, че не е неизвестно това, че правителството в Прищина не се интересува от диалога, което убедително се потвърждава от проблемите на Монастира Високи Дечани, искането до ЮНЕСКО и ежедневните трудности на нашата Църква и народ в южната сръбска провинция.

Най-висшите представители на Сръбската Православна Църква подкрепиха диалога, но не при условие, че той по някакъв начин застрашава или поставя под въпрос интересите на Църквата, верния народ и държавата Сърбия.

Позицията на Сръбската Православна Църква е добре известна: това е незаконно отделяне на част от територията и няма начин да се наложи решение, което да предполага признаване на незаконно отделяне. Патриарх Порфирий изрази позицията, че чрез диалог трябва да вървим към европейско решение, което е в духа на Европейския съюз, където границите са по-гъвкави и стават по-малко важни.

Сръбските Епископи изразиха загриженост от отношението на властите в Прищина към Сръбската Православна Църква, която последователно спазва тамошните закони: „Очакваме институциите да зачитат Църквата, а не да посягат на нашето име, нашата идентичност и произхода на нашите светини“, подчерта Патриарх Порфирий като посочи, че Църквата се състои не само от енорийски и монастирски храмове, духовенство и монашество, но и от вярващи хора, които са били прогонени от домовете им и които не виждат възможност да упражняват правата си на собственост, особено в ситуацията, когато това не е възможно за световноизвестния Монастир Високи Дечани, въпреки законово обвързващите решения на съдебните органи. За сърбите Косово и Метохия са това, което Йерусалим е за евреите, а Печката Патриаршия е за Сръбската Православна Църква това, което Ватикана е за Римокатолическата църква.

Източник: spc.rs

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal