Според Московската Патриаршия, бременността в резултат на изнасилване не може да бъде причина за аборт

Поредна московска църковна патология:: Според Иларион Алфеев, жената е длъжна да отглежда бебето си дори когато то е било родено вследствие на изнасилване.


Руската православна църква (РПЦ) не счита бременността в резултат на изнасилване като причина за аборт. Това мнение изрази председателят на отдела за външни църковни връзки на Московската патриаршия на Руската православна църква митрополит Волоколамски Иларион (Алфеев) в ефира на телевизионния канал Русия-24.

Гледната точка на църквата е, че дори ако едно момиче забременее в резултат на изнасилването, това не е причина за аборт „, каза той.

Митрополитът добави, че РПЦ има опит в работата с изнасилени момичета, които са решили да не прекъсват бременността си и впоследствие детето им е донесло щастие. „От гледна точка на църквата всеки човешки живот има абсолютна стойност, независимо от обстоятелствата, при които е настъпило зачеването„, каза той.

Нероденото бебе все още е бебе, то е човек, това е живо същество. Всеки такъв човек има право да се роди. Църквата последователно се противопоставя на аборта„, подчертва Иларион.

Източник: dnes.dir.bg

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal