Синодът на БПЦ потвърди информацията на Doxologia Infonews, че Патриарх Неофит отново е откаран в болница


Автор: Doxologia Infonews

Вчера от Doxologia Infonews ви съобщихме, че служители от Софийска Митрополия се свързаха с нас, за да ни информират, че късно вечерта на 15 юни срещу 16 юни 2021, Патриарх Неофит е бил тайно транспортиран по спешност до неврологичното отделение на болница Токуда в столицата. Мистериозната акция отново е била организирана от близките до него хора – високопоставени служители и духовници, на които е поверена грижата за здравето му.

Днес началникът на Отдел „Връзки с обществеността“ към Свещения Синод на Българската Патриаршия отец Николай Георгиев заяви пред БТА следното:

Към този час при мен няма информация за промяна в здравословното състояние на българския патриарх Неофит. Информацията за здравословното състояние на патриарх Неофит единствено ще дойде от неговия екип, или от началника на кабинета, или от личния му лекар, или от секретаря на Митрополията. Въпросът за здравословното състояние на патриарха е по някакъв начин и личен въпрос, и само най-близките му могат да кажат. Патриарх Неофит е в болница Токуда от вчера, но знам, че състоянието му не е тежко. Това го знам от главния секретар на Светия синод на Българската православна църква епископ Герасим.

Днес пред NOVA TV Ловчанският Митрополит Гавриил е потвърдил вчерашната информация на Doxologia Infonews за Патриарх Неофит.

Първо, държим да кажем на отец Николай Георгиев, че патриарх, архиепископ, митрополит и епископ са обществени личности, както и енорийските свещеници в рамките на тяхната енория и общност. Пресслужбата е длъжна непрекъснато да подава информация до медиите за здравословно състояние на патриарха, а също така и до вярващите, които трябва да знаят за Патриарх Неофит и да се молят за него. Въпросът за здравето на един предстоятел не е личен въпрос, както твърди отец Николай. Цялата Христова Църква и всички патриарси, епископи и вярващи трябва да са наясно със здравословното състояние на един от предстоятелите. Ако от Българската Патриаршия това не го знаят, нека да се позаинтересуват каква е практиката и традицията навсякъде другаде по света, освен в Българската Църква.

Второ, това е не първата, не втората, не третата информация за Негово Блаженство, която Doxologia Infonews разкрива и съобщава, вместо Българската Патриаршия. Това не говори добре за нашата църква и създава изключително много съмнения за подаваната от Българската Патриаршия информация – доколко тя е вярна, коректна, актуална и т.н.

Това поведение от страна на Синода, още повече срива доверието към БПЦ, която и без това е с изключително нисък рейтинг на доверие в обществото.

Нека да отбележим, че към настоящия момент, все още няма абсолютно никакво официално изявление от страна на Синода за тежкото състояние на Патриарх Неофит.

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal