Световна среща на българските медии ще се проведе в Рилския Монастир


XVI Световна среща на българските медии, организирана от БТА, през тази година ще се проведе в България, в Рилската света обител. Това съобщи генералният директор на БТА Кирил Вълчев в присъствието на Адрианополския епископ Евлогий, игумен на Рилския манастир, на пресконференция днес по повод представянето на книгата „Рилският манастир в най-ново време (1944-2019 г.)“ на Мария Златкова.

Срещата ще бъде открита в навечерието на 19 октомври под мотото „Медии и истина“. Словото трябва да съответства на фактите и на действителността, подчерта Кирил Вълчев, и това е особено важно в днешно време, когато застрашително се разпространяват фалшиви новини. Той използва основни послания от Завета на св. Йоан Рилски, които имат актуално звучене и са нравствен ориентир също за упражняването на журналистическата професия: „Сребролюбието е корен на всички злини“ и „Не търсете да бъдете познавани и обичани от земните царе и князе, нито се надявайте на тях“.

Срещата на българските медии, работещи в различни страни по света, ще бъде съпроводена с различни културни прояви в Кюстендил и други градове. Сред тях е изложбата „Чудотворните икони“, организирана от Центъра за славяно-византийски проучвания „Проф. Иван Дуйчев“ и Държавния културен институт към Министерството на външните работи.

В повече от 40 държави от Европа, Северна и Южна Америка се списват и поддържат вестници, списания и уеб сайтове, обслужващи българската диаспора. Вече повече от петнадесет години по инициатива на БТА в различни страни, където живеят българи, се организира този форум, който дава възможност за обмяна на мнения, създаване на контакти и по-тясно общуване на българските журналисти.

Източник: dveri.bg

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal