Руската Църква в Беларус отстрани Архиепископ Артемий, който подкрепя протестите срещу диктатора-убиец и изверг Лукашенко

In other languages: UKR – RUS – GR


Автор: Александър Иванов

На 08 юни 2021 Синодът на Руската Църква в Беларус изпрати на покой 69-годишният Архиепископ Гродненски и Волковиски Артемий (Кищенко), предава risu.ua.

РПЦвУ посочва като аргумент – „здравословни причини“, като определя той да се подвизава в Минск, а Епархията му да бъде предадена на Слуцки и Солигорски Епископ Антоний (Доронин).

Според Радыё Свабода обаче, Архиепископ Артемий многократно се е изказвал в подкрепа на протестиращите срещу диктатора-убиец и изверг Александър Лукашенко. Може да се каже, че Архиепископ Артемий е единственият беларуски православен архиерей, който е заемал такава позиция, т.е. бил е до страдащите братя и сестри в Беларус.

Църквата не трябва да бъде безразлична… Бог се предава с мълчание“ – каза миналата година Архиепископът Артемий, който е епископ от 1995, а архиепископ от 2012.

Всичко това за пореден път показва, че Московската Патриаршия не е църква, а просто една религиозна комунистическа структура на Кремъл, използвана в геополитиката. Не може един духовник да бъде отстраняван когато защитава човешкия живот, който е дар Божий.

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal