Рилският Монастир и старият Несебър – сред най-разпознаваемите обекти на UNESCO у нас


По повод 85-ата годишнина от първите предавания на БНР за чужбина, техният приемник – Радио България, стартира викторина с въпроси за българската култура и история.

Във втория брой на викторината ви попитахме кои обекти (от 5 изброени) са част от Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО?

Обобщените резултати от нея на десетте езикови версии на Радио България показват, че най-разпознаваеми са Рилският манастир и старият град Несебър. Това са и две от най-популярните дестинации за културен туризъм у нас.

Боянската църква, която също е обект на ЮНЕСКО, се нарежда на трето място по разпознаваемост сред интернет аудиторията ни.

Най-малко гласове, и съвсем основателно, са получили Перперикон и Хераклея Синтика. Те не са част от Списъка на ЮНЕСКО, но – най-вероятно заради популярността си, придобита в последните години, са приобщени от някои участници в анкетата към него.

Повече за включените културни паметници от България в Списъка на световното културно и природно наследство можете да прочетете ТУК.

Благодарим ви за участието в допитването и ви каним да се включите в следващата ни викторина, която съвсем скоро ще се появи на сайта на Радио България!

Източник: bnr.bg

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal