Ранени след бомбена експлозия в църква в Конго


Двама души са ранени, след като импровизирана бомба избухна в католическата църква в източния град Бени, Демократична република Конго (DCR) в неделя, само часове преди да се проведе богослужението и церемонията по първо причастие.

Гелавният викарий на град Бени Лоран Сондиря коментира: „Терористите целяха да нанесат поражение на голямо множество, защото церемонията щеше да събере деца, техните родители и вярващите.“

Кметът на града полковник Нарцис Кашале Мутеба е казал пред репортери, че експлозията на църквата, станала в 6 часа сутринта местно време, е била последвана от подобни действия на атентатор-самоубиец пред бар, който е бил на около 100 метра от джамия.

Друга бомба е експлодирала в събота в покрайнините на града, без да причини щети.

След експлозиите кметът Мутеба е обявил вечерен час в града от 21:00 до 5:00 сутринта с контролни пунктове за наблюдение на движението на хора и стоки.

„Не искам да виждам никого на улицата“, казва кметът Мутеба. „Всеки трябва да стои вътре в дома си, защото имаме информация, че се планира друго терористично нападение“.

Въпреки че никоя група не е поела отговорност за нападенията, правителството смята, че виновни са Съюзническите демократични сили (АДС), терористична група със седалище в Уганда.

По-рано тази година Илия Джади, старши анализатор на „Отворени врати“ за свободата на религията или убежденията в Африка, заяви пред премиера: „Християнските общности биват атакувани от ислямистка екстремистка група с ясна експанзионистична програма.

„Това са групи като Боко Харам, които действат в североизточна Нигерия. Идеологията, програмата за създаване на „халифат“ в региона и начинът им на работа са едни и същи. Те целят убийството на невинни хора. Това е дълбоко тревожно; наистина трябва да обърнем внимание на тези събития.“

Счита се, че най-малко 95 процента от населението на ДРК са християни, като 70 процента от тях са католици, според данни на благотворителната организация „Каритас“.

Източник: evangelskivestnik.net

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal