Начало » Новини » България » Притиска ли отец Силвестър Янакиев медии, които да го защитават, плагиатствайки и публикувайки от свое име информация на Doxologia Infonews по казуса с обвиненията срещу клирика на Сливенска Митрополия

Притиска ли отец Силвестър Янакиев медии, които да го защитават, плагиатствайки и публикувайки от свое име информация на Doxologia Infonews по казуса с обвиненията срещу клирика на Сливенска Митрополия


Автор: Doxologia Infonews

На 25 юни 2021 в местния сливенски блог „Сливен ДНЕС и УТРЕ“ бе публикувана информация, плагиатствана от Doxologia Infonews.

Важно е да се подчертае, че главният редактор на този блог Николай Сосеров е приближен до отец Силвестър Янакиев и до неговия брат отец Евгений Янакиев (Евгений е изповедник на Сосеров), и е част от поддържаната от отец Силвестър християно-талибанска общност в Православната Църква на България. Важно е да се отбележи, че Николай Сосеров, който е главен редактор на въпросния блог, непрекъснато псува, клевети, обижда, хули и интригантства срещу различни патриарси, епископи, клирици и вярващи във Facebook (повече информация).

Николай Сосеров и неговият изповедник от „вече 20 години“ отец Евгений Янакиев. Източник на снимката: Facebook.

В желанието си Сосеров да защити своя водач, е решил да плагиатства информация на Doxologia Infonews.

Текстът на Сосеров е следният:

В редакцията на в. „Сливен ДНЕС и УТРЕ“ получихме писмо от канцеларията на Българската Патриаршия. Писмото е било изпратено там от вярващи от град Сливен. В писмото о. Силвестър Янакиев е обвинен в тежки административни и канонични нарушения, както и в тежки финансови престъпления. Сред подписалите са председателят на Общински съвет – Сливен Димитър Митев и зам.-кмета Стоян Марков. И двамата отрекоха пред медията ни да са подписвали писмо до Синода. „По никакъв начин не съм се подписвал и не съм чел писмо до Светия Синод, касаещо клирик от Сливенската епархия“, заяви Димитър Митев. Зам.-кметът Стоян Марков също е категоричен, че не е подписвал такова писмо. Според източници от митрополията, компроматът е съчинен от дългогодишен неин служител, вече пенсионер, член на сръбска масонска ложа още от първите години на т.нар. Преход.

Първо, въпросното писмо, което Сосеров твърди, че е получил от Българската Патриаршия, не го е получил той, и това, което той твърди, не е вярно. Писмото с обвиненията срещу отец Силвестър е получила единствено и само Doxologia Infonews. Тя го публикува първа и единствена на 22 юни 2021. Православната Църква в България и всички хора, освен авторите и получателите на писмото, се запознаха за първи път с това писмо от Doxologia Infonews. Дори самият Сосеров в публикацията си не е публикувал писмото. Защо? Защото върху единственото излязло от сградата на Българската Патриаршия копие на писмото срещу отец Силвестър, се съдържа логото на Doxologia Infonews. Ако не беше положено логото на Doxologia Infonews върху писмото, най-вероятно и то щеше да бъде плагиатствано от Николай Сосеров. До момента, единствена Doxologia Infonews разполага с копие на писмото. Освен авторите му, разбира се. И получателите – Българска Патриаршия и Сливенска Митрополия.

Второ, изречението „писмото е било изпратено там от вярващи от град Сливен. В писмото о. Силвестър Янакиев е обвинен в тежки административни и канонични нарушения, както и в тежки финансови престъпления.“ е откраднато от Doxologia Infonews и по-конкретно от публикацията ИЗВЪНРЕДНО: Поредни обвинения срещу отец Силвестър Янакиев в тежки административни и канонични нарушения, както и в тежки финансови престъпления.

Трето, факт е, че двама души от Сливен – инж. Стоян Марков и г-н Стефан Игнатов – се свързаха с Doxologia Infonews, за да публикуваме техните позиции, в които те се разграничиха от писмото. Ние ги публикувахме.

В публикацията на Сосеров обаче се оказва, че трети човек – Димитър Митев – се бил разграничил от писмото срещу отец Силвестър.

От Doxologia Infonews категорично заявяваме, че няма да публикуваме и отразим въпросното разграничаване от г-н Димитър Митев пред блога на Николай Сосеров, тъй като ние нямаме доверие на медията „Сливен ДНЕС и УТРЕ“.

Същевременно, винаги когато реши, г-н Димитър Митев може да се свърже с Doxologia Infonews и да изрази своята позиция по въпроса, която задължително ще бъде публикувана в съответствие с правото на отговор, което закона предоставя на всички засегнати страни по един казус.

И четвърто. Така представената публикация в „Сливен ДНЕС и УТРЕ“ със заглавие „ФАЛШИФИЦИРАХА ПОДПИСИТЕ НА ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА ОБС ДИМИТЪР МИТЕВ И ЗАМ.-КМЕТА СТОЯН МАРКОВ В ПИСМО-КОМПРОМАТ ДО СВ. СИНОД“ и с изречението накрая на текста: „Според източници от митрополията, компроматът е съчинен от дългогодишен неин служител, вече пенсионер, член на сръбска масонска ложа още от първите години на т.нар. Преход.“, ни принуждава да си зададем въпроса – притиска ли отец Силвестър Янакиев медии, които да го защитават, плагиатствайки и публикувайки от свое име информация на Doxologia Infonews по казуса с обвиненията срещу клирика на Сливенска Митрополия. И това ли е начинът отец Силвестър да докаже своята правота – като притиска хора и използва някакви регионални медии, които да пускат нещо в пространството, което няма никаква стойност. Съветваме отец Силвестър, ако не е съгласен с обвиненията в писмото, да извади съответните аргументи и да действа прозрачно и законно.

Наши читатели, пожелали да останат в анонимност, се свързаха с нас, за да изразят своите съмнения, че отец Силвестър Янакиев се свързва с хората, подписали писмото с обвиненията срещу него, за да ги притиска и принуждава да се разграничават от въпросното писмо и да заявяват, че имената и подписите, положени в писмото, не са техни. Ние не можем да потвърдим тази информация, но публикацията на блога „Сливен ДНЕС и УТРЕ“ ни навежда именно на тази мисъл.

Support Doxologia Infonews to continue receiving quality church, religious news

Donate to Doxologia Infonews. Your support is invaluable to us. Thank you!

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46BPBI88984030687601

or through PayPal