Начало » Новини » Светът » Приелият Православието американски писател Род Дрехър представи най-новата си книга в Букурещ „Живей, но не с лъжи: Наръчник за християни дисиденти“

Приелият Православието американски писател Род Дрехър представи най-новата си книга в Букурещ „Живей, но не с лъжи: Наръчник за християни дисиденти“

In other languages: RO EN


Автор: Йордан Георгиев

Румънският издател „Contra Mundumпусна в събота румънската версия на най-новата книга на приелия Православието американски писател Род Дрехър „Живей, но не с лъжи: Наръчник за християни дисиденти“. Книгата беше представена в присъствието на автора.

Събитието се проведе в двора на църквата „Нови търговци“ в Букурещ, където авторът представи книгата си и отговори на въпросите, поставени от обществеността.

Домакин на събитието беше отец Георге Холбеа, професор във Факултета по православно богословие „Патриарх Юстиниан” на Университета в Букурещ.

Преговорът на книгата е написан от отец Холбеа. Това, което най-много привлече отец Холбеа в книгата на Род Дрехър, е интересът на автора към мъчениците в румънските комунистически затвори.

Род Дрехър говори за нов „мек тоталитаризъм“, който идеологически доминира в много сфери на живота и кара хората да се цензурират от страх от последствия.

Книгата представя историите на хора, преживели тоталитарния опит по време на комунизма, и сравнява техния опит с определени контексти, които повдигат проблеми на съвестта за днешните християни.

Авторът предлага решения за запазване на свободата на съвестта: казване на истината и изграждане на общности на доверие и взаимна подкрепа.

Писателят е разработил последното решение в своя бестселър за 2017 г. „Вариантът на Бенедикт“.

Род Дрехър е роден в Луизиана, женен е и има три деца тийнейджъри. Той приема Православието през 2006 г. Книгата „Живей, но не с лъжи: Наръчник за християни дисиденти“ е най-новото му заглавие.

В своята книга вкратце той предупреждава, че всичко това (особено в Америка) може да доведе до тоталитаризъм, а „събудените“ корпорации в даден момент може да поискат въвеждането на нова система за социални кредити като тази в Китай. По този начин да се поощряват хората, които държат „правилни политически възгледи“ и да се наказват тези, които поддържат грешни такива.

Не мисля, че това е параноя“, казва Дрехър, „защото реално за всичко това в момента вече се говори в Силициевата долина (Silicon Valley – там са офисите на големите корпорации) като за нещо, което би било добре за Америка.“

Левите групировки вече оказват натиск върху компаниите за кредитни карти и онлайн плащания да забранят консервативните компании и индивиди.

Дрехър още казва: „Корпорации като Walmart, Apple и други са по-богати и по-мощни дори от някои държави. Тъй като те вярват, че се борят за нещо добро, мисля, че те ще използват целият си наличен ресурс, за да го правят. Борбата срещу възгледи различни от либералните може да доведе и до преследване на Църквата.“

Support Doxologia Infonews to continue receiving quality church, religious news

Donate to Doxologia Infonews. Your support is invaluable to us. Thank you!

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46BPBI88984030687601

or through PayPal