Начало » Други изповедания и религии » Инославни изповедания » Монофизитски църкви » Армено-григорианска Църква (Апостолическа) » Православната Църква в Холандия моли правителството за признаването ѝ като независима религиозна деноминация | СНИМКИ

Православната Църква в Холандия моли правителството за признаването ѝ като независима религиозна деноминация | СНИМКИ

Среща на религиозните лидери на Православните и Древните Източни църкви в Холандия.

In other languages: GR – NL – EN


Превод: Йордан Георгиев

В неделя, 27 юни 2021 г., Официалният управителен съвет на Православната Църква (Orthodoxe Zendende Instantie – OZI) проведе среща на представители на Православната и Древните Източни църкви в Холандия.

Срещата се проведе в историческата арменска църква в центъра на Амстердам. Общо те представляват около 250 000 православни християни1 в Холандия. Православната Църква желае да заеме полагащото й се място в холандското общество. Като част от този процес на признаване, Официалният съвет на Православната Църква (Orthodoxe Zendende Instantie – OZI) подаде на 07 ноември 2019 г. заявление за признаването ѝ до компетентния министър на правната защита г-н Сандер Декер, като осми признат религиозен орган и със собствено наименование.

Православните капелани в Холандия сега са подчинени на Протестантската църква и нейното капеланство. Независимостта на традицията на Православната вяра би означавало, че абсолютно самостоятелно Православната Църква ще може да назначава свещеници в Министерството на националната отбрана за пастирските нужди на православните християни във въоръжените сили на страната. Това е конституционно гарантирано право.

Високопреосвещеният Митрополит на Белгия, Екзарх на Холандия и Люксембург г-н Атинагор, председател на Православната църква в Холандия (OKIN), и Преосвещеният Епископ г-н Арсений (от Коптската църква), председател на Управителния съвет на Православните и Древните Източни църкви в Холандия (SOKIN), представляват Управителния съвет на Православния орган (OZI).

Арменската апостолическа енория в Амстердам е основана преди триста години. Корените обаче на Арменската църква в Холандия датират много по-отрано: Свети Серватий от Маастрихт (IV в.) и първият Епископ в Холандия е от арменски произход. Архиепископ Хаджак Барсамян, представител на Арменската църква във Ватикана, председателства последованието на Вечернята. Той съслужи с отец Тарон, ефимерий на енорията в Амстердам и един дякон.

Освен многогодишното арменско присъствие в Холандия, трябва да се спомене и гръцкото, и руското присъствие. Най-важната, безспорно, е кралица Анна Павловна Романова (1795-1865), която поддържа вярата си като съпруга на крал Вилем II. Съвсем наскоро бяха създадени Коптската и Сирийската църкви в Холандия, наред с други, за да се избегне преследването на техните вярващи в Близкия изток. Като цяло те са добре интегрирани в холандското общество.

Православните в Холандия имат собствен Институт по православно богословие (Православен богословски център) „Свети Ириней Лионски“ (www.irenaeus.nl), който от 1 юли 2021 г. ще се намира в университета Радбуд в Неймеген.

За повече информация вижте: www.orthodox.nl или се свържете по e-mail на [email protected].


1 В това число са включени гръкоправославните (православните), арменогригорианите, коптите и сироправославните християни.

Източник: Ἱερὰ Μητρόπολις Βελγίου, Ἐξαρχία Κάτω Χωρῶν καὶ Λουξεμβούργου | Archevêché de Belgique, Exarchat des Pays-Bas et de Luxembourg | Aartsbisdom van België en Exarchaat van Nederland en Luxemburg

Support Doxologia Infonews to continue receiving quality church, religious news

Donate to Doxologia Infonews. Your support is invaluable to us. Thank you!

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46BPBI88984030687601

or through PayPal