Начало » Новини » Светът » Посланикът на Гърция в Букурещ София Грамата посети Румънския Патриарх Даниил | VIDEO & СНИМКИ

Посланикът на Гърция в Букурещ София Грамата посети Румънския Патриарх Даниил | VIDEO & СНИМКИ

In other languages: ROEN


Превод: Йордан Георгиев

В сряда на 9 юни 2021 г., в Патриаршеската резиденция, Негово Блаженство Патриархът на Румъния г-н г-н Даниил прие на официално посещение Нейно Превъзходителство г-жа София Грамата, посланик на Гърция в Букурещ.

В началото на срещата Патриархът на Румъния оцени богатия дипломатически опит на Нейно Превъзходителство като ѝ пожела успех в нейната мисия в Румъния. В този контекст, Негово Блаженство Патриарх Даниил изказа по този повод благодарността на Румънската Православна Църква за стипендиите, които Еладската Православна Църква отпуска на млади студенти от Румъния, които да следват в университетските центрове на Атина и Солун.

Г-жа Посланикът благодари за оказания прием и спомена, че по време на дипломатическата си мисия в Румъния е отбелязала централната роля, която Румънската Православна Църква има в румънското общество, споменавайки за приноса на Православието в утвърждаването на духовните ценности, включително значението на традиционното семейство.

Негово Блаженство Патриарх Даниил оцени добрите традиционни отношения между румънци и гърци като подчерта важността на познаването на византийската култура, като общо наследство, в области като иконографията и църковната музика. Освен това, Патриархът на Румъния посочи, че в контекста на предизвикателствата на съвременното общество, когато целият свят е бил толкова силно засегнат от пандемията COVID-19, е необходимо да се култивира общение, особено солидарност в семейството и най-вече с най-страдащите. В този смисъл, Румънската Православна Църква допринесе активно за преодоляване на много трудности, причинени от пандемията, като включи духовенството и енориашите, особено младите доброволци, като по този начин показа солидарността на Църквата към засегнатите от последиците от пандемията хора.

В заключение беше изразена надеждата, че братските връзки между двата народа и тези между сестринските православни поместни Църкви в Румъния и Гърция ще продължат да се развиват за общото благо.

Служба за църковни отношения, междурелигиозните и външните църковни общности на Румънската Патриаршия

„Православната Църква, спасителният пояс за християните, засегнати от пандемията“

Нейно Превъзходителство София Грамата, посланик на Гърция в Румъния, изказа радостта и благодарността си към Негово Блаженство г-н г-н Даниел, Патриарх на Румъния, за приема в Патриаршеската резиденция и подчерта, че това, което свързва румънския народ с гръцкия, е Православието.

Бих искала да изкажа голямата си благодарност към Негово Блаженство Патриарх Даниил за приема, като в същото време имам най-добрите мисли и добри пожелания към румънския вярващ народ. Днес беше страхотен ден за мен и за гръцкото посолство, защото имах големия шанс и радост да се срещна с Патриарха на Румъния. Както заявих по време на срещата с Негово Блаженство, днес имах шанса да се срещна с лидера на румънското общество. В многото интервюта, които дадох след пристигането ми в Румъния, бях попитана коя би била основната характеристика на гръцкия народ и румънския народ. И това, което винаги ми идва на ум като първи отговор на този въпрос, е фактът, че и гърците, и румънците са два православни народа“, заяви г-жа София Грамата.

В същото време, г-жа Грамата подчерта, че по време на пандемията Православната Църква е била като спасителен пояс за всички, които са преживели тези трудни времена: „Молим се на Бог да ни помогне във всички дейности от нашето ежедневие, особено в контекста на трудностите на настоящето време, в този период на пандемия. И в Гърция, и в Румъния, Православната Църква беше спасителният пояс, където пристигнаха християни, преживели трудности заради пандемията. Моето присъствие тук в Румънската Патриаршия има за цел да укрепи културните връзки между Гърция и Румъния. Тези връзки датират от векове и те ще бъдат укрепени през следващите години най-вече чрез тази характеристика, която ни обединява, а именно Православната Църква“, добави Нейно Превъзходителство. (Архимандрит Щефан Сфаргие)


Източник: ziarullumina.ro

Support Doxologia Infonews to continue receiving quality church, religious news

Donate to Doxologia Infonews. Your support is invaluable to us. Thank you!

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46BPBI88984030687601

or through PayPal