Начало » Православна Църква » Древни църкви » Древна Вселенска Патриаршия » Послание на Архиепископа на Австралия Макарий по случай Международния ден за борба със злоупотребата и с нелегалния трафик на наркотици

Послание на Архиепископа на Австралия Макарий по случай Международния ден за борба със злоупотребата и с нелегалния трафик на наркотици

In other languages: GREN


Превод: Йордан Георгиев

Всеки ден, когато виждаме изгрева на слънцето, трябва да размишляваме върху факта, че това, което преживяваме в настоящия живот, е дар на Всемогъщия Бог и за това трябва да Го прославяме. Като практическо признание и израз на нашата благодарност за този велик дар, ние трябва истински да живеем всеки един момент; в истинското му измерение и същност, без илюзии и всякакви изкривявания на реалността.

С тези мисли и по случай Международния ден за борба със злоупотребата и с нелегалния трафик на наркотици, горещо призовавам всички, и особено младите хора, да затворят ушите си за „сирените“, които обещават фалшиво „блаженство“ и да отхвърлят временното, но често смъртоносни илюзии на наркотичните вещества.

Напълно разбирам, че този сериозен проблем, който е бич за съвременното общество, има дълбоки корени и сложни причини и със сигурност не може да бъде решен ефективно, като се дават само съвети, препоръки или порицания.

Ето защо вярвам, че най-важното послание на днешния ден трябва да бъде адресирано не към онези, които са изправени пред кошмара на пристрастяването, а към останалата част от обществото, което често остава неангажиран зрител в развитието на проблема. Днес е идеална възможност за всички нас да размишляваме върху ролята, която изиграваме, както когато нашите сънародници са въвлечени в тъмния път на наркотиците, така и когато се борят да се върнат, след като осъзнаят измамата на своите занимания. Дали сме там, за да им покажем верния път, когато установим, че те са се отклонили от своя път? Готови ли сме да отворим ръцете си и готови ли сме да ги прегърнем, когато ги видим да се връщат?

По случай този международен ден, нека се ангажираме, че отсега нататък ние винаги ще бъдем до своите ближни, като започнем от нашето семейство и стигнем до по-широката общност, в която живеем, за да дадем доброто свидетелство на нашата Православна вяра, като предлагаме неограничена и безусловна любов, както ни учи Христос. Нека да покажем с примера си какви са нашите ценности, но и каква е истинската стойност на настоящия живот!

Като Свещена Архиепископия на Австралия, ние продължаваме да работим с всички сили и за възможно най-бързото отваряне на двата центъра за детоксикация (борба със зависимостите) в Мелбърн и Сидни. Очакваме с нетърпение успеха на тази свещена борба, за да отворим прегръдката си към нашите млади гръцки младежи от диаспората и към всички останали наши сънародници в Австралия, без изключение, които търсят изход от кошмара на зависимостта.

Лично аз, няма да спра да повтарям, че има изход от този кошмар. Има път назад за тези, които са зависими от наркотиците. А там, където е тясно, недостъпно или стръмно, ще се борим с вяра и единство, за да го направим достъпно!

Източник: Το Βήμα της Εκκλησίας

Support Doxologia Infonews to continue receiving quality church, religious news

Donate to Doxologia Infonews. Your support is invaluable to us. Thank you!

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46BPBI88984030687601

or through PayPal