Поредно антиканонично съслужение между Старозагорския Митрополит Киприан и Руски Епископ от Украйна при откриването на XII Международен фестивал на православната музика 2021 | СНИМКИ

Поредно антиканонично съслужение между епископи от Българската Патриаршия и епископи от Руската Църква в Украйна.


Коментар: Doxologia Infonews

Абсолютно недопустимо е съслужението между архиереи от Българската Патриаршия и Епископи от противоканоничната Руска Църква в Украйна. Единственото канонично към този момент при РПЦвУ е само и единствено ръкоположението на техните епископи. Всичко останало е в пълно нарушение на Свещените Канони.

Крайно време е архиереите от Православната Църква на България да се съобразят с решението на Светия и Свещен Синод на Вселенската Патриаршия, който предостави Томос за автокефалия на Православната Църква на Украйна с Предстоятел Негово Блаженство Митрополит на Киев и на цяла Украйна г-н г-н Епифаний.

Предоставеният от Вселенската Патриаршия Томос за автокефалия на поместна Църква е абсолютно задължителен за останалите поместни Църкви. Свещените Канони НЕ предоставят никакво право на друга поместна Църква да оспорва решенията на Майката Църква по предоставянето на Томос за автокефалия.

Sui generis Томосът на Православната Църква на Украйна е съвършен и приключен църковно-каноничен акт и факт! Този акт и факт не може да бъде оспорван от друга поместна Църква. Ако една поместна Църква не е съгласна с този акт, то нека върне своя предоставен по ИКОНОМИЯ Томос за автокефалия на Вселенската Патриаршия и да чака свикването на нов Вселенски събор – най-вероятно след стотици години, който по АКРИВИЯ има правото да предоставя Томоси за автокефалия.


Благата воля на едно богоустремено момиче доведе преди повече от две хиляди години Спасителя в света, превръщайки я в Негова майка. Днес, посред усилното време на трескави изпитания, отново благата воля и преклонението пред Нея победи страха и събра в единение въздигащите в песнопения молитвен зов към Бога на Любовта и Истината.

На 11 юни, деня на богородичния празник „Достойно есть“ , за първи път от две години в нашата Родина се откри истински певчески фестивал, фестивал при живо участие и пълнокръвно общение – XII Международен фестивал на православната музика, Поморие 2021 г.

Пред храма домакин на уникалното за страната ни събитие „Рождество Богородично“, в следобеда на празничния ден, се събраха хоровете участници, начело със своите ръководители. Тази година, поради мерките за здравна безопасност, те са малобройни, но дръзновени в своята устременост и отдаденост на всевъзпяваната Богородица.

Да ги посрещнат и приветстват за откриването на музикалния форум тук бяха кметът на гр. Поморие Иван Алексиев, областният управител на Бургас проф. Мария Нейкова и председателя на ОС на община Поморие Адам Адамов.

В съборно съслужение трима архиереи възглавиха духовенството, което отслужи тържествен Молебен и Водосвет пред иконата на „Достойно есть“. Това бяха Старозагорският митрополит Киприaн – председател на фестивалния секретариат, Агатополски епископ Йеротей – викарий на Сливенския митрополит, домакин на фестивала, и Руският Епископ в Бориспил, Украйна Амвросий Вайнагий (канонично изписване на наименованието на този епископ – Бел. Doxologia Infonews).

Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприaн се обърна към певческото множество с думи силни и вдъхновяващи. „Днес сме събрани всички в едно, в името на Майката Божия – това прекрасно цвете на замята, което винаги ще ни дава полъха на смисъла на нашия живот. Тя е нашата застъпница при всички изпитания. И днес нека се прегърнем в името на Любовта, на Христос и на Майката Божия”. След което отправи благодарност към представителите на Община Поморие и на целия организационен екип, без чиито усилия той нямаше да се състои и тази година, „за да бъдем днес отново заедно“. „Тъжна беше изминалата година за всички ни. Нямаше го фестивала, но имаше нашата взаимност. И ние не се забравихме, и отново сме заедно в името на Майката Божия, в името на Православието, в името на нашата обич към Господа Иисуса Христа“.

От името на Българския патриарх Неофит високопреосвещеният митрополит изказа неговата огромна радост и благословение за събирането отново в името Божие на всички в този придобил международен авторитет певчески форум. Защото „бидейки заедно означава, че ние сме силни в своята вяра и своята любов, и най-вече в любовта, която винаги ще ни укрепя – любовта един към друг“. И призова Божието благословение над всички „за много и благодатни години“ .

Архиереят домакин на форума, Негово Преосвещенство Агатополски епископ Йеротей, прочете официално поздравително слово, в което подчерта значението на божествените химни за възкачването на душата по пътя на спасението. Защото те се раждат от божествената топлина по този път. И „учейки се да пееш, трябва да се учиш и да слушаш. В противен случай си оставаш глухоням (за божественото)“.

От името на Ректора на Киевската духовна школа (РПЦвУ), Руският Епископ в Бориспил Амвросий приветства фестивала и посочи, че св. Братя Кирил и Методий са тези, които са завещали на славяноезичните народи да пребъдват в единство на православната вяра.

Музикалният директор на фестивала г-жа Йорданка Панчева-Туджарова развълнувана пое микрофона и обръщайки се към патроните на фестивала, духовенството, официалните присъстващи лица и всички участници, изрази своята дълбока удовлетвореност от сбъдването през тази година на „този чакан и обичан духовен празник“. И благодари за решението и подкрепата им той да се възроди.

Кметът на Поморие г-н Иван Алексиев обяви XVII фестивал „Достойно есть“ за открит, изказвайки своето щастие от това, „защото няма нищо по-хубаво от ангелогласните песнопения към нашия Бог“. Градоначалникът пожела на всички много успехи и много вяра, чрез която светът става по-добър.

Г-жа Областен управител на област Бургас Мария Нейкова подчерта, че това е уникално събитие, защото събира хора обединени от любовта към Бог, от вярата, от приятелството, от изкуството и музиката, а те именно са които изпълват човека с упование.

В сборен глас духовенство и певци възнесоха многолетсвие и с щастливи усмивки се подредиха пред храма, запечатвайки спомен от откриването в паметна снимка .

Източник: Българска Патриаршия

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal

COMMENTS