ПОЗОРНО: Старозагорският Митрополит Киприан отново съслужи с Епископ от Руската Църква в Украйна, създавайки негативно отношение на украинския народ към България

Поредно антиканонично съслужение между епископи от Българската Патриаршия и епископи от Руската Църква в Украйна.


Коментар: Doxologia Infonews

Абсолютно недопустимо е съслужението между архиереи от Българската Патриаршия и Епископи от противоканоничната Руска Църква в Украйна. Единственото канонично към този момент при РПЦвУ е само и единствено ръкоположението на техните епископи. Всичко останало е в пълно нарушение на Свещените Канони.

Крайно време е архиереите от Православната Църква на България да се съобразят с решението на Светия и Свещен Синод на Вселенската Патриаршия, който предостави Томос за автокефалия на Православната Църква на Украйна с Предстоятел Негово Блаженство Митрополит на Киев и на цяла Украйна г-н г-н Епифаний.

Предоставеният от Вселенската Патриаршия Томос за автокефалия на поместна Църква е абсолютно задължителен за останалите поместни Църкви. Свещените Канони НЕ предоставят никакво право на друга поместна Църква да оспорва решенията на Майката Църква по предоставянето на Томос за автокефалия.

Sui generis Томосът на Православната Църква на Украйна е съвършен и приключен църковно-каноничен акт и факт! Този акт и факт не може да бъде оспорван от друга поместна Църква. Ако една поместна Църква не е съгласна с този акт, то нека върне своя предоставен по ИКОНОМИЯ Томос за автокефалия на Вселенската Патриаршия и да чака свикването на нов Вселенски събор – най-вероятно след стотици години, който по АКРИВИЯ има правото да предоставя Томоси за автокефалия.

Това съслужение е част от руското влияние в Българската Патриаршия, което противоречи на Свещените Канони и на вековната църковна традиция на Православната Църква. Ние не искаме да бъдем пета колона на Кремъл в България! Мнозинството от българските граждани не са съгласни с това. И не могат българските архиереи да правят каквото си поискат. Като обичат Русия, да отиват в Русия. Нашата Българска Църква е създадена от Вселенската Патриаршия и е получила своята автокефалия от самата нея. Ние нямаме нищо общо с Русия и нейното руско православие.

* * *

В неделния ден на международния певчески фестивал, 13 юни, от ранно утро духовенство и певци се събраха в храма домакин „Рождество Богородично“, Поморие, за тържествено литургийно богослужение, с което благословено да се увенчае и завършекът на форума. То бе предстоявано от председателя на фестивала Негово Високопреосвещенство Старозагорския митрополит Киприан, с когото в съслужение встъпиха Негово Преосвещенство Агатополският епископ Йеротей – викарий на Сливенския митрополит, и гостуващият архиерей от Руската Църква в Украйна Руски Епископ в Бориспил Амвросий (Вайнагий) (канонично изписване на наименованието на този епископ и на намиращата се в противоканонично в диоцеза на Православната Църква на Украйна – Руска Църква в Украйна. – Бел. Doxologia Infonews).

С преосвещените архиереи съслужиха Техни Високоблагоговейнства ставрофорен иконом Севастиян Йорданов – архиерейски наместник на Бургас, свещеноиконом Кирил Попов – член на фестивалното жури, и свещеноиконом Живко Желев, както и Негово Всеблагоговейнство протойерей Борис Георгиев – председател на храма домакин, съвместно с честно дяконство и иподяконство.

С официалното си молитвено присъствие през цялата служба кметът на гр. Поморие г-н Иван Алексиев заяви подкрепата на Общината към привършващото Седемнадесето издание на „Достойно есть“.

По установена дългогодишна традиция тайноведната богослужба на фестивала се огласява от хорове –участници. Тази година, предвид техния по-събран брой, те бяха разположени на певческия балкон. И това бяха двата големи по численост хора: на Киевската духовна семинария и академия и Архиерейският хор на Старозагорска митрополия.

Клиросното песнопеене бе услаждащо душата възнесено от д-р Любомир Игнатов – гл. асистент по източно-църковно пение при Богословския факултет на Софийския университет.

Проповедта в тази Неделя на св. Отци от Първия вселенски събор изнесе свещеноиконом Кирил Попов. В нея той подчерта силата на единството в Духа Светаго, на единството в Православието, което ни е завещано и от светите Братя Кирил и Методий.

С умиротворени сърца миряни и деца пристъпиха към съучастие в Честните Дарове.

След края на тайноведната благодарствена богослужба, архиереите в ощастливеност на духа запечатаха литургичното си единство в паметна снимка.

През този възкресен ден гостуващи хорове огласиха с песнопенията си и другите два поморийска храма – старинния храм „Преображение Господне“ и в манастира „Св. Георги Победоносец“, където литургийни химнословия към Бога възнесе църковният хор „Благовещение“ при храм „Св. Троица“, Ловеч, с диригент Доротея Динкова.

Източник: Българска Патриаршия

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal