Пет години от провеждането на Светия и Велик Събор на остров Крит и пет години от една от най-големите грешки на Българската Патриаршия


Автор: Александър Иванов

Работата на Светия и Велик Събор на Православната Църква, велико събитие в църковната история, започна преди пет години, на 16 юни 2016.

Синодът се проведе в Православната академия на остров Крит и продължи до 26 юни 2016 под председателството на Негово Божествено Всесветейшество Вселенския Патриарх г-н г-н Вартоломей.

Въпреки изненадващото и жалко отсъствие на четири автокефални поместни православни църкви, Светият и Велик Събор все пак се състоя и той бе велико духовно събитие за Православната Църва. На Събора бяха разгледани изключително важни въпроси за Православната Църква.“ – каза Румънският Патриарх г-н г-н Даниил.

На Събора, поради московски натиск, не участваха Българската Патриаршия, Антиохийската Патриаршия, Грузинската Патриаршия и Московската Патриаршия.

Отсъствието от страна на Българската Патриаршия на Събора бе една от най-големите нейни поредни грешки и прояви на самочиние и непослушание към Майката Църква Вселенската Патриаршия. Тогава Българската Патриаршия излезе с позиция, която ѝ бе спусната от Москва, и която противоречеше на Свещените Канони и вековната традиция на Православната Църква.

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal