Папа Франциск: Любовта не се нуждае от задълбочени богословски познания; любовта не е идеалистична философия; тя променя света


Във видеопослание, адресирано до „Движение Йоан 17“, събрано на духовни упражнения, Франциск припомня, че сме чеда на един и същ Баща, без разлика на призход и националност, призовани да “даваме живот“.

„Заедно в любовта ние, християните, можем да променим света, можем да променим себе си, защото Бог е Любов!“. На призива да се обичаме „като чеда на един и същи Отец“ е посветено видеопосланието, което папа Франциск изпрати на испански към икуменическото „Движение Йоан 17“, което иска да бъде глас, призоваващ Църквите към помирение и единство според молитвата на Исус: „Нека всички да бъдат едно” (Йоан 17,21). Движението е събрано на духовни упражнения в Ню Йорк, в семинарията „Свети Йосиф“, чийто ректор е епископ Джеймс Маса, с участието на кардинал Джоузеф Тобин. Става въпрос за специални духовни упражнения на тема „Релационно помирение, нов начин за помирение на християните“ (срв.. Йоан 17, 13-17).

Всичко се ражда от срещата с Исус

„Любовта не се нуждае от задълбочени богословски познания, които въпреки това са необходими“, обяснява папата, припомняйки, че това е житейска среща с личността на Исус. Именно от тази среща на любовта се ражда всичко: „Ражда се приятелството, братството и увереността, че сме чеда на един и също Отец. Всъщност любовта – подчертава – може да промени света, но първо тя променя нас самите“.

Папата подчертава колко го трогват думите от Деянията на Апостолите, с които бива определена първата християнска общност от тези, които са я срещнали: „Вижте как се обичат“. Папата припомни същото и в посланието си за молитвеното бдение за Петдесетница, организирано от комисията CHARIS за християнско единство, излъчено в целия свят от Йерусалим.

Чеда на един и същ Отец, независимо бедността и войната

„Движение на Йоан 17“, казва Франческо, „е свързано с любовта на онези, които около трапезата, като пият капучино, обядват или ядат сладолед, откриват, че са братя, не по цвят, националност, произход, нито по различните форми, с които живеят своята вяра, а като чеда на един и същ Баща ”.

„И дори да няма маса, дори да няма капучино, дори да няма сладолед, дори да няма кафе, защото има бедност и война, ние все пак сме братя и трябва да си го казваме едни на други . Без да мислим за произход, националност или цвят на кожата, ние сме чеда на един и същ Отец“.

Папата също припомня, че е имало насрочена дата за среща с движението, но пандемията не му е позволила да се срещне с него. „Ще се срещнем по-късно – уверява той – надяваме се скоро, преди края на годината“. Всъщност – споделя папата – всеки път, когато се е срещал с движението, неговото свидетелство му е давало „надежда и радост“.

Любовта дава живот на другите

Ето защо насърчението, което папата отправя към движението е да „продължи да върви заедно, споделяйки живота, споделяйки живота и братската любов“. Както казва Джо Тосини, петдесятнически пастор и един от основателите на движението, „любовта е най-важното нещо в света, и въпреки това никой не учи как да обичаме!“:

„Или обичаш или не обичаш, но пътя е любовта, която стана плът, любовта, която даде живота си за нас. Много пъти бъркаме любовта с един вид платоническа, идеалистична философия. Любовта е конкретна, любовта дава живота за другите, както Исус го даде за нас. Може би защото любовта не се учи, тя се живее, а вие ни учете на това, като я живеете.

И накрая, както често прави Франциск, папата помоли да не забравят да се молят за него, защото – каза – „тази работа в никакъв случай не е лесна“.

Източник: Vatican News


 

Donate to Doxologia Infonews

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

 

Follow us on Twitter:

@doxologiainews

 

Follow us on Facebook page:

@doxologiainfonews

 

Join our Facebook group:

@doxologiainfonews.group

 

Follow us on Instagram:

@doxologiainfonews

 

Follow us on ВКонтакте:

@doxologiainfonews

 

Join our Telegram channel:

@doxologiainfonews

 

Subscribe to us on YouTube:

@doxologiainfonews


✎ КОМЕНТАРИ • COMMENTS ✎

ПОСЛЕДНИ ПУБЛИКАЦИИ