Папа Франциск: Да бъдем посланици на милосърдието; в центъра на Евангелието са бедните | VIDEO


Във видеопослание до аржентинската епархия на Мар де ла Плата папата подчертава значението на служението на миряните, пастирите и благодетелита на Църквата, които посвещават живота си на вниманието на бездомните хора: „Вие – казва той – помагате на Христос в лицето на най-маргинализираните братя“.

Непрекъсната работа денем и нощем в помощ на тези, които нямат нищо и живеят на улицата. Това правят, от години и с всяко средство на разположение, доброволците на две аржентински милосърдни организации, „Ноче де Каридад“ и „Хогар де Назарет“ от епархията Мар де ла Плата, югоизточно от Буенос Айрес: в тези дни, когато в южното полукълбо започва зимата приоритет за тях е справянето със студа. И усилията им са се умножили. Усилия, които Франциск приветства и, за които благодари в кратко видеопослание на испански, адресирано до тях.

„Бих искал да поздравя по специален начин служителите на „Ноче де Каридад“ и „Хогар де Назарет“, от епархията Мар де ла Плата, за вниманието им към бездомните хора. Благодаря за това, което правите!“, казва папата.

В центъра на Евангелието са бедните
По-специално папата се позовава на това, което епископът, монсеньор Габриел Местре, докладва за инициативата на любов и солидарност, стартирана през последните дни и отнасяща се за следващите три зимни месеца в Аржентина. Включва наемането на два хотела, от 21 юни до 21 септември, за осигуряването на подслон, предоставянето на храна за около 130 души, живеещи на улицата. Благодарността на Франциск е отправена към всички, които работят и за причината, която ги тласка към това.

„Епископ Габриел ми каза – посочва папата – че сте наели два хотела, за да имате повече място за всички в суровата и влажна зима на марплатенското крайбрежието. Благодаря на всички, миряни, пастири, благодетели на Църквата и всички сектори, че помагат на Христос в лицето на най-бедните и маргинализирани братя. Там е Христос. В центъра на Евангелието са бедните. Благодаря, благодаря от сърце за това, което правите!“.

Реалността на бездомните – казва епископът – „е свързана с икономически и психологически причини или зависимости, и въпреки че през последната година няма жертви от студа, през зимния сезон състоянието на мнозина е застрашено. Поради тази причина, както обясняват организаторите, е безценна солидарността, която, под формата на дарения, направи възможно това ново жилищно решение“.

Източник: Vatican News

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal