Папата призовава за мир в Мианмар и да отворим сърцата си за бежанците | VIDEO


След молитвата Ангел Господен, папа Франциск се присъедини към апела на епископите от Мианмар, азиатската държава, която след държавния преврат от миналия първи февруари, е на крачка от глада, а местата за поклонение са атакувани. На Световния ден на бежанците, 20 юни, Светият Отец призова за „отваряне на сърцето“ за хората, които бягат от война, насилие и бедност: „Нека се учим от тяхната непреклонност“

От прозореца на Апостолическия дворец, папа Франциск потвърди подкрепата си на апела на местните епископи, които на миналия 11 юни бяха поискали защита на хуманитарните коридори в зоните на конфликти, зачитане на свещеността на местата за поклонение и гарантиране на сигурността на гражданите, особено на възрастните хора и децата.

„Присъединявам се към гласа на епископите на Мианмар, които миналата седмица отправиха апел, обръщайки внимание в цял свят на печалния опит на хиляди хора, които в тази страна са разселени и умират от глад“

Апел на епископите: хиляди хора умират от глад

В публично изявление, Епископската конференция на Мианмар, ръководена от кардинал Чарлз Бо, поиска да се защитава живота на народа и в същото време разобличи положението на „хиляди хора, умиращи от глад и болести в джунглите“, без подходящ подслон, без храна и чиста вода. Освен това военните, след като нанесоха удар на църкви и манастири, където разселените бяха потърсили подслон след нападения на домовете им, директно се насочиха към хуманитарните помощи, предназначени за хората в горските места, унищожавайки ги и изгаряйки ги, така както и медицинските доставки за бежанците.

Папата: да се зачитат местата за поклонение

В днешния си апел, папа Франциск си послужи с думите на епископите:

Ние умоляваме, с цялата си любезност, да се разрешат хуманитарните коридори, а църквите, пагодите, манастирите, джамиите, храмовете, както и училищата и болниците, да се зачитат като неутрални убежища“.

Затова папата помоли за споделена молитва с братята в цял свят:

Нека Христовото сърце да докосне сърцата на всички, донасяйки мир в Мианмар.

Световен ден на бежанците: „да отворим сърцето си за тях“

Папа Франциск говори и за условията на стотици хиляди бежанци от петте континента, чийто Световен ден, обявен от ООН, се отбелязва днес.

Нека отворим сърцето си за бежанците, нека техните тъги, техните радости, да станат и наши, нека се учим от тяхната непреклонност.

Франциск припомни темата на Световния ден: „Заедно можем да се отличим“ и затова призова за съвместни усилия на всички, за да се справим с тази извънредна ситуация.

По този начин всички заедно ще се грижим за израстването на една по-човешка общност, едно голямо семейство.

Нарастване на броя, въпреки пандемията

Увеличава се и броят на бежанците. Преди два дни докладът, публикуван в Женева от Върховния комисариат на ООН за бежанците, разпространи данните за глобалните тенденции, като бе потвърдено, че през 2020 г., въпреки пандемията, броят на хората, бягащи от войни, насилия, преследвания и нарушения на правата на човека, се е увеличил почти до 82,4 милиона. Докато 48 милиона са разселени лица в собствените им страни. „Зад всяка цифра стои човек. Те заслужават нашето внимание и подкрепа, не само с хуманитарна помощ, но и с решения за тяхното положение“, заяви върховният комисар Филипо Гранди, призовавайки световните лидери да увеличат усилията си в полза на мира и стабилността.

Източник: Vatican News

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal