Палят църкви в Канада

Разследванията на предишните пожари и тези два нови продължават без арести или обвинения.


Две католически църкви изгоряха в Западна Канада в събота. Пожарите в „Света Ан” и „Чопака” започнаха в рамките на час един от друг в Британска Колумбия. Полицаите обявиха, че и двете сгради са напълно унищожени и че третират пожарите като „подозрителни”, съобщава Би Би Си.

Миналия понеделник други две католически църкви в провинцията бяха унищожени при пожари, докато Канада отбелязваше Националния ден на коренното население.

„Разследванията на предишните пожари и тези два нови продължават без арести или обвинения”, поясниха от полицията днес.

По-рано в Канада бяха открити стотици немаркирани гробове край бивши католически училища, в които са били обучавани основно деца от коренното население. Образователните институции, управлявани от Римокатолическата църква и финансирани от държавата, са работели през XIX и XX век.

Представители на коренното население настояват за национално търсене на още гробове.

Останките на 215 деца бяха намерени в училище в Британска Колумбия, а на други 751 в бивш интернат в Саскечуан.

Между 1863 г. и 1998 г. над 150 000 деца от коренното население са отнети от семействата им и настанени в такива училища в цяла Канада. Комисия, създадена през 2008 г., за да документира действията на тази образователна система, установи, че голям брой от децата никога не са се върнали по родните си места.

В основния доклад на комисията се посочва, че това представлява културен геноцид.

Източник: vesti.bg

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal