Обновление на параклиса Свети Апостол Петър в село Тешово


В навечерието на празника на светите първовърховни апостоли Петър и Павел Негово Високопреосвещенство Неврокопският митрополит Серафим извърши обновление на параклиса „Св. ап. Петър“, намиращ се на връх „Св. Петър“, над с. Тешово в Южен Пирин.

Параклисът съществува от 1934 г., когато сред руините на по-стар храм е намерен железен кръст. Сегашната сграда на параклиса е построена през 1947 г. с голяма любов от православните християни на село Тешово, реставриран и подновен от техните потомци.

Тази година, в дните преди храмовия празник, д-р Костадин Белчев от с. Делчево изрисува източната стена на параклиса, като изографиса икона на празника Възкресение Христово, както и икони на Господ Иисус Христос, Майката Божия и светите първовърховни апостоли Петър и Павел.

Митрополит Серафим пожела още дълги години християните от Тешово да се събират и да въздават подобаваща хвала на светите апостоли, да подражават на искрената вяра на своите прадеди и да продължават да облагородяват и обгрижват не само параклиса на св. ап. Петър, но и другите храмове и параклиси, обграждащи селото.

По повод на това събитие, на високия 1760 м. връх, се бяха събрали десетки правослани християни от с. Тешово, сред които църковните настоятели на църквата „Св. вмчк Димитър Солунски“ в селото, кметът на гр. Гоце Делчев Владимир Москов, председателят на общинския съвет Димитър Балтаджиев, жители и гости на с. Тешово.

Източник: Българска Патриаршия

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal