Неврокопският Митрополит Серафим посрещна копие на чудотворната икона на Пресвета Богородица „Акатистна“


Негово Високопреосвещенство Неврокопският митрополит Серафим посрещна в Гоце Делчев една изключителна светиня за православието – копие на чудотворната икона на Пресвета Богородица Акатистна, която се намира в Зографския манастир на Света Гора, Атон.

Иконата беше донесена лично от игумена на Зографския манастир схиархимандрит Амвросий. Творението е изработено в Света Гора с благословението на Неврокопския митрополит Серафим и дарителството на православни християни от Банко и от цяла България. Иконата е осветена при своя първообраз в Зографския манастир и ще бъде поставена за постоянно поклонение в храм „Св.Троица“ в Банско. В Гоце Делчев иконата беше носена и от кмета на града Владимир Москов и Богдан Боцев – народен представител в 44 и 45 Народно събрание. Стотици хора се събраха, за да посрещнат и се поклонят пред светинята. В молитва за здраве и благословение дойдоха много жители на Гоце Делчев и района, цели семейства изчакаха реда си, за да целунат чудотворната икона на Пресвета Богородица Акатистна.

Днес ще бъде отслужена архиерейска света литургия в храм „Св. Успение Богородично”в гр.Гоце Делчев в 16:00 часа и след това иконата на св.Богородица Акатистна ще отпътува за Банско, където в 17.00часа ще се състои посрещане на иконата и архиерейска вечерня в храм „Св. Троица” в Банско.

На 2 юни (сряда) ще бъде отслужена архиерейска света литургия в храм „Св.Троица” в Банско. Началото на богослужението е в 7:00 часа. Начало на литургиятаще е в 9:00 часа.

Източник: БНР

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal