Начало » Новини » Светът » Московски натиск: След срещата между Шмигал и Грузинския Патриарх Илия II, делегация от РПЦвУ побърза да се срещне с Патриарха в Тбилиси | СНИМКИ

Московски натиск: След срещата между Шмигал и Грузинския Патриарх Илия II, делегация от РПЦвУ побърза да се срещне с Патриарха в Тбилиси | СНИМКИ

In other languages: GR – EN


Автор: Александър Иванов

На 07 юни 2021 Грузинският Католикос-Патриарх Илия II прие делегация от Руската Църква в Украйна, водена от Руския Митрополит в Бориспил и Бровари Антоний (Паканич), ръководител на делата на РПЦвУ. Това съобщава пресслужбата на РПЦвУ.

Митрополит Антоний беше придружен от Протойерей Николай Данилевич, зам.-началник на външния отдел на РПЦвУ, Вадим Новински (противоканонично ръкоположен за дякон, руски олигарх с украинско гражданство, основен спонсор на РПЦвУ) и протодякон Алексий Пертин.

От грузинска страна на срещата присъстваха Митрополити, сред които този на Сенаки и Чхороцку г-н Шио, „locum tenens“ (местоблюстител) на Патриаршеския престол и оглавяващ русофилската група в Грузинската Патриаршия.

По време на срещата Митрополит Антоний информира Патриарх Илия II за „реалното състояние на нещата в украинското православие“. Бяха обсъдени начини за по-нататъшно сътрудничество между Грузинската Патриаршия и Руската Църква в Украйна, която е нежелана в Украйна нито от украинските граждани, нито от Правителството на страната.

След срещата с Патриарха, делегацията се срещна насаме с Митрополит Шио.

Същевременно новината за посещението не е отразена на уебсайта на Грузинската Патриаршия, за да не предизвика негативни реакции в грузинското общество, което е с крайни антируски позиции. Припомняме, че на 03 юни 2021 Патриарх Илия II прие премиера на Украйна Денис Шмигал. Според наша информация, по време на срещата Грузинският Патриарх завоалирано е изразил подкрепата си за ПЦУ, но е намекнал, че все още не може да признае автокефалията, тъй като от Москва му оказват натиск и го заплашват с компромати. От РПЦвУ са останали разтревожени след посещението на украинския премиер в Тбилиси, тъй като г-н Шмигал е запознал с документи и в детайли Патриарх Илия II за истинската ситуация в Украйна, което доближава Грузинската Патриаршия на крачка от признаването на автокефалията на ПЦУ. Именно затова Кремъл изпрати своята пета религиозна фаланга в Украйна – РПЦвУ – да заблуди и евентуално да подкупи с повече пари руското лоби в Грузинската Патриаршия, което да окаже натиск върху целия Синод и Патриарха да не се признае автокефалията. Неслучайно в делегацията на РПЦвУ е присъствал и олигархът Вадим Новински, спонсорът на РПЦвУ.

Support Doxologia Infonews to continue receiving quality church, religious news

Donate to Doxologia Infonews. Your support is invaluable to us. Thank you!

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46BPBI88984030687601

or through PayPal