Московски натиск: Антиохийският Патриарх Йоан X прие Руския Митрополит в Бориспил и Бровари Антоний (Паканич)

In other languages: GR UKR


Автор: Йордан Георгиев

На 16 юни 2021 Антиохийският Патриарх Йоан X прие Руския Митрополит в Бориспил и Бровари Антоний (Паканич). Това съобщава пресслужбата на Антиохийската Патриаршия.

Бяха обсъдени различни въпроси основно за Православната Църква като цяло. Руският Митрополит Антоний Паканич „запозна Патриарх Йоан със ситуацията в Украйна“, т.е. Митрополит Антоний за пореден път заблуждава и лъже Антиохийския Патриарх за действителната ситуация в страната. Разбира се, това е и неговата задача при това посещение – да държи в заблуждение Антиохийската Патриаршия относно украинския въпрос, страхувайки се да не признае автокефалията на каноничната Православна Църква на Украйна. Ако нямаше натиск върху Антиохийската Патриаршия от страна на Кремъл, тя щеше още от самото начало да признае Томоса за автокефалия на ПЦУ.

Посещението на поредния руски Архирей през последния месец при Антиохийския Патриарх буди сериозно безпокойство на какъв московски натиск е подложен Патриарх Йоан X за да не признае автокефалията на Православната Църква на Украйна.

Крайно време е гръцкото правителство да се намеси по-сериозно в Сирия за да защити своето гръцко православно малцинство, както и Гръкоправославната Антиохийска Патриаршия, подложени в последно време на руски шантаж и натиск, както и на пагубната за Православната Църква русифизация.

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal