Молебен за рождения ден на бившия цар и бивш министър-председател г-н Симеон Сакскобургготски


Съветваме Софийска Митрополия да се придържа към Конституцията на Република България, както и към волята на Симеон Сакскобургготски, който сам доброволно се отказа от своя титул, за да управлява Република България като министър-председател. Юридически и канонически, той не е цар. Той е бивш цар. А България е Република. Така че заглавието на новината на Софийска Митрополия – „С тържествен молебен бе отбелязан 84-ия рожден ден на Негово Величество Цар Симеон Втори“ – е абсолютно погрешно.

По-долу препубликуваме новината от сайта на Софийска Митрополия, без да редактираме грешките и неточноститите в текста.

* * *

На 16 юни Негово Величество Симеон Втори, Цар на българите, навършва 84 години.

По този повод, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит бе отслужен тържествен благодарствен молебен в старинния столичен храм „Св. София – Премъдрост Божия“.

Последованието бе предстоявано от Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, а с него съслужиха ставрофорен иконом Ангел Ангелов, духовен надзорник на Софийска епархия и предстоятел на храма, ставрофорен иконом Николай Георгиев, предстоятел на митрополитския храм „Св. вмчца Неделя“ и духовен наставник на Царското семейство с грижа за свързаните с династията параклиси и храмове, иконом Йоан Карамихалев и протойерей Васил Танев от храмовото духовенство на „Св. София“, свещеник Любомир Тасев, йеродякон Вартоломей и йеродякон Поликарп.

С църковните си песнопения храмовият смесен хор огласи тържествения молебен, на който се бяха събрали за да се помолят за Царя на българите редица официални лица, близки на Царското семейство и гости. Между тях бе г-н Явор Кирилов, секретар на Негово Величество Цар Симеон Втори.

След края на службата епископ Поликарп отправи поздравително слово от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит до Негово Величество Цар Симеон чрез секретаря му Явор Кирилов и благослови духовенството и всички присъстващи. Владиката пожела на Царя: „Здраве, преуспяване и дълги дни, за да може със своя личен пример, със своето присъствие – както досега, така и занапред – да ни радва, да ни утвърждава в доброто и полезното и да бъде пример за всички нас, за цялото наше общество. Пример за добродетелност, пример за доблест, пример за християнски морал и православен дълг, пример за ценностите и добродетелите, които днес особено липсват в нашия народ – смирение, кротост, вяра, надежда и най-вече любов“.

От името на Негово Величество Цар Симеон г-н Кирилов прочете благодарствени думи към владиката, организаторите и събралите се на молебена, с които пожела на всички здраве и благоденствие.

_5840227

Източник: Митрополия на София

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal