Медии разпространяват парейдолическо (нереално) изображение на фигура на конник, представена за Свети Георги Победоносец


Автор: Йордан Георгиев

От вчера няколко медии в Пловдив разпространяват обработено с фотошоп изображение като новина със следното заглавие: „Знамение! Св. Георги се появи над Пловдив“, което на пръв поглед прилича на човек, който язди кон.

Облак, изобразяващ досущ светеца воин на кон, се носи в облаците“ над Пловдив пишат от 24chasa.bg

Интересно как разбраха, че е Свети Георги Победоносец, при положение, че в иконографията по този начин се изобразяват и Свети Димитрий Солунски, Свети Великомъченик Мина (известен в България ката Света Мина!), Свети Теодор Тирон, Свети Теодор Стратилат (считани от българите като един Светец – Свети Тодор), Свети Прокопий и др.

Снимка: От фейсбук групата Забелязано в Пловдив

Поради религиозното невежество и абсолютна апостасия (отдалеченост) на българския народ от Православната Църква за повечето българи в съзнанието им е останало изобразяването на Свети Георги върху кон.

Второ, горната част на този облак си личи, че е обработвана с фотошоп, за да се докара някаква човешка фигура върху кон.

Трето, човешкото око може да си представи различни изображения като това, което иска да види. Това че някой гражданин е решил, че този облак ще прилища на Свети Георги, той започва да прилича на този образ, разпространявайки се по социалните мрежи, където религиозно неграмотните българи като папагали и механично преразпространяват това изображение, превръщайки една лъжа в полуистина.

Оттам, неграмотни журналисти вземат този фейк, обличайки го в новина и ставайки част от една лъжа, започват и те разпространяват т.нар. „знамение“.

Знаменията основно са характерни за суеверните и обременените с езичество хора, а не за православните християни.

Най-често такъв тип парейдолически изображения от религиозен характер се разпространяват от религиозно неграмотни хора, гледачи, баячи, екстрасенси, вещери и хора, които разстройства на психиката.

Вместо да вярват в такива глупости, най-доброто нещо, което биха могли да направят пловдивчани е да отидат в някой православен храм за да отправят към Бога своите молитви, да съучастват в някое богослужение, да прочетат някоя християнска книжка и да попитат някой грамотен свещеник (вече рядкост в България) дали това, което се разпространява може да е истина.

Ако развихрим своето въображение още повече бихме могли да кажем, че зад образа на конника има и други конници, като че ли отиват да водят битка.

Колко много несвършена работа от страна на клира на Българската Патриаршия и в частност от страна на Пловдивската Митрополия за катехизиране на езическия български народ.

Парейдолия (паридолия)- да видиш ред в хаоса

Парейдолия (парейдолическа илюзия) (от гръцки: παρά – „вместо, отвъд, за разлика от и пр.“, и εἴδωλον – „нереално изображение, представяне, модел, форма“) е психично явление, породено от неясно, неопределено и лошо разпознаване на обект (предимно образ). При изменения на мозъчния център, който управлява тази дейност, способността за различаване на лица се нарушава. Тази способност е била важна при развитието и социализацията на човешкия вид.

При парейдолическа илюзия елементи от плоска повърхност (облаци, гънки на плат, заскрежено стъкло и т.н.) се възприемат като сложен рисунък или изменчива, пластична картина, често фантастична по съдържание (тропическа джунгла, лица на хора, цветя, необичайни животни и т.н.). Парейдолията е признак за развито въображение, а понякога и за начален стадий на остра психоза.

Парейдологията по своето естество представлява психологически феномен. При него хората успяват да видят някакъв образ в привидно хаотична среда – петна, хаос от предмети. Най-лесният пример, с който се сблъскваме всеки ден са облаците в небето. Едни успяват да развихрят въображението си и да намерят в белите облаци образи на хора или предмети. За други те си остават просто облаци.

Парейдолията може да се прояви на различни места и по всяко време. Ето и някои от възможните обяснение за парейдолия

Защо?

Най-популярното обяснение за парейдолия е взаимодействието на сетивата с околната среда. Така на база лични преживявания и мисли, човекът успява да „сътвори“ в очите си даден образ. Според други пък въпросните образи, които хората виждат в хаоса, са свързани с дългосрочната памет на човека и подсъзнанието му.

Според някои проучвания пък мозъкът на човек е програмиран да търси обяснение, логика. Затова и създава илюзорни образи от непознатото, онова, което не може да се обясни.

Парейдолия - да видиш ред в хаоса
Парейдолия – да видиш ред в хаоса

Тестът на Роршарх (мастилените петна) и парейдолията

Много психолози използват теста на Роршарх с мастилените петна, за да научат повече за пациента си. По време на теста пред пациената се дават картички с мастилени петна. Той трябва да каже на психолога си какво вижда. Именно тук се проявява парейдолията. Дадено петно за един изглежда като човешки образ, за друг – като животно, за трети – като определен предмет. Въпреки че е много известен и често използван, неговата научна достоверност е оспорвана.

Известни случаи на парейдолия

През 1994 жена „вижда“ образа на Дева Мария върху препечената си филийка и счита това за знамение. С помощта на медиите случая става известен, а препечената филийка тръгва на „турне“. След като първоначалната истерия отшумява, гордата собственичка на филията я продава на търг за сумата от $28 000.

Мнозина канадци споделят, че върху еднодоларовата банкнота от 1954 година са различавали лицето на дявола в косите на Кралицата. Банкнотите не са били извадени от обращение, но образът е бил променен в следващата емисия.

Друг любопитен случай на парейдолия в САЩ е, когато мъж забелязва образа на Джордж Вашингтон върху пилешка хапка. Явно обаче малцина са видели приликата, защото хапката е продадена едва срещу $8.

В Бангалор пък мъж вижда образа на Иисус Христос върху филия хляб. Около тази история отново тръгват слухове за знамения. Филията с Иисус Христос дотолкова се прочува, че над 20 000 вярващи се стичат за да видят с очите си чудото.

Още един пример за парейдолия е долавянето на смислени изречения при прослушване на записи наопаки (ако разбира се не се отнася до техники в шпионажа или пропагандата).

Ето и някои от милионите парейдологически изображения в интернет пространството:

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal