Косовски албанци написаха върху вратите на недовършения православен Храм Христос Спасител в Прищина „Иисус мрази сърбите“ | VIDEO & СНИМКИ

In other languages: SRB


В четвъртък за първи път от 1998 г. бе отслужена литурция в недовършената църква „Христос Спасител“ в центъра на Прищина. Поводът бе честването на Възнесение Господне, но радостта от празника бе помрачено от вандалски акт. Малко след службата на входа на храма се появи червен надпис, гласащ „Исус мрази сърбите“, съобщава електронното издание на белградския Telegraf.

Снимка на графита бе публикувана от дипломата и писател Ян Банкрофт в профила му в социалната мрежа Twitter. Съгласно думите му, надписът е изписан съвсем скоро.

Исус мрази сърбите“ – казаха ми, че това са прясно написани графити на недовършената сръбска православна църква в Прищина след днешната литургия, която според мен е първата от 1998 г. насам“, написа Банкрофт в профила си.

За първи път днес празнуваме славата в този великолепен, но недовършен храм, който нашите предшественици ни оставиха със задачата да построим тук, да се молим на Бога и да го завършим“, заяви архимандрит Сава Янич след службата.

Този храм в Прищина трябва да бъде храм за всички нас, да ни обединява и да ни събира тук в мир, любов и хармония. Да, тук, от това място, ние изпращаме послание за любов и мир към всички, независимо кои са тези хора и какви са техните намерения. Служейки днес в този храм, ние свидетелстваме кои сме, кои сме били и какви трябва да бъдем в бъдеще. Ние свидетелстваме, че никога няма да се откажем от нашите светии и че те ни принадлежат и са залог за нашия вечен живот. Макар и събрани днес в малък брой, ние сме семето за бъдещите християни и за по-добри времена, когато този храм ще бъде завършен и изпълнен с вярващи“.

Източник: focus-news.net


 

Donate to Doxologia Infonews

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

 

Follow us on Twitter:

@doxologiainews

 

Follow us on Facebook page:

@doxologiainfonews

 

Join our Facebook group:

@doxologiainfonews.group

 

Follow us on Instagram:

@doxologiainfonews

 

Follow us on ВКонтакте:

@doxologiainfonews

 

Join our Telegram channel:

@doxologiainfonews

 

Subscribe to us on YouTube:

@doxologiainfonews


✎ КОМЕНТАРИ • COMMENTS ✎