Киевският Митрополит Епифаний заяви, че ПЦУ не можела да приеме Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие

In other languages: UKR


Автор: Александър Иванов

На 03 юни 2021 Киевският Митрополит Епифаний се срещна с народни представители от Върховната Рада на Украйна, принадлежащи към различни парламентарни фракции. Това съобщава pomisna.info.

Предстоятелят и политиците обсъдиха редица актуални въпроси.

По-конкретно, Негово Блаженство благодари за подкрепата при първото четене на Законопроекта за Службата на военното капеланство като подчерта важността на приемането му като цяло.

Бяха повдигнати и въпросите за отчитане нуждите на религиозните общности при разглеждането на административни, поземлени и други реформи в дневния ред на Върховната Рада.

Предстоятелят препотвърди постоянно отрицателната позиция на Православната Църква на Украйна спрямо ратифицирането на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие. Негово Блаженство повтори, че ПЦУ напълно подкрепя мерките, насочени към реално противодействие на домашното насилие. ПЦУ обаче не можела да приеме елементите на джендър идеологията, залегнали в Истанбулската конвенция, които нямат нищо общо с борбата срещу домашното насилие или установяването на равенство между правата на жените и мъжете“.

(Българската Патриаршия се изказа по същия начин за Конвенцията с един неграмотно написан и абсолютно юридически неиздържан ферман. Ние смятаме, че не е работа на Църквата да приема или да отхвърля подобни неща. Особено пък не е работа на Българската Църква, за която е всеизвестно, че масово нейни клирици и църковнослужители си позволяват да упражняват насилие спрямо други, да не говорим за педофилията и пр. Когато Българската Църква си свърши своята работа, катехизира хората и започне да се грижи за тях; когато ги припознае като свои чеда и когато хората припознаят Българската Патриаршия за своя поместна църква; когато Българската Патриаршия започне да се държи като християнска Църква и престане да се държи като държавна структура или тайна организация, чак тогава тя може да приема или да отхвърля каквито и да е конвенции за защита правата на хората. – Бел. Doxologia Infonews).

Беше повдигнат и въпросът за необходимостта от по-нататъшна активна защита на правата на религиозните общности в окупираните от Русия украински територии, които страдат от преследването на руските окупатори.

Киевският Митрополит благодари за разбирането към нуждите на Църквата и пожела на своите гости успех и Божия благословия в тяхната работа.

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal