ИЗВЪНРЕДНО: Отец Силвестър Янакиев заплашва отец Димитър Ингов от Айтос: „Няма да се спра, сега започвам. Ти си следващия“


Автор: Doxologia Infonews

Поредният скандал, свързан с отец Силвестър Янакиев и отец Евгений Янакиев от Сливенска Митрополия.

Г-н Александър Звезданов от енорията на Храма Свети Димитрий Солунски в град Айтос публикува обръщение на настоящия свещеник в храма отец Димитър Ингов. Обръщението е насочено към отец Силвестър Янакиев и е публикувано в групата на айтоския храм.

Поводът за острия текст на отец Димитър е скорошен коментар, който отец Силвестър беше публикувал на страницата си във Facebook. Тогава отец Силвестър отправи остри обвинения към Сливенския Митрополит Йоаникий и разкри част от делата в Сливенска Митрополия.

Следва и пълното обръщение-отговор на отец Димитър Ингов към отец Силвестър Янакиев:

„Господи и Владико живота моего, дух празности,
униния, богоначалия и празнословия не даж ми.
Дух же целомудрия, смиреномудрия, терпения
и любве, даруй ми рабу Твоему.
Ей Господи Царю даруй ми зрети моя
прегрешения, и не осуждати брата моего:
яко благословен еси во веки веков, амин.“

Господин Станимир Янакиев,

Не отдавна при една наша случайна среща на площада пред Сливенска митрополия ти ми заяви, цитирам: „Няма да се спра, сега започвам. Ти си следващия“. Искам да те запитам какво значи това. Дали ще ме сполети съдбата на отец Ромил от Айтос или нещо друго ?

Тези твои думи бяха изречени по повод на така нареченото твое „изявление“, което започва с това, че няма да участваш в изборите, което мен лично изобщо не ме интересува. Тук обаче правиш грешка, защото явно си забравил, че светия Синод с окръжно писмо забрани на свещенослужителите да участват в партии. Ти обаче имаше наглостта да съосновеш своя.

Пишеш, че по време на разкола си бил до дядо Владика. По това време тебе те нямаше на „картата“. Бог да го прости събрата Панайот Чакъров, който беше на първо място в това изпитание, не само в епархията, но повече от месец, с него престояхме в Синодалната палата и си я върнахме от разколниците. Тук ще спомена и и отец Иван Стойков, който преживя не малко несгоди, за да опази църквата и манастира в Поморие. Бог да упокои душата му. Къде си бил ти по това време не знам, но не и до дядо Владика.

Сега ще кажа и нещо лично. Това, че ме нарече „неблагодарник“ те питам каква е моята неблагодарност в сравнение с твоята, който получи от своя Митрополит, не само висока длъжност, но и предстоятелство на храм в престолния град и свободата да си „развяваш байрака“ както си искаш.

Ще ти задам още един въпрос – откога не си служил света Литургия ? След един-два месеца ще стане година (като изключим една служба за Рождество Христово). Това за тежката болест, която те е свалила на болничния одър го разправяй на някой друг.

Мен не можеш да ме убедиш. Затова и обръщението в началото е господин, а не събрат. Събратята служат света Литургия и влизат в евхаристийно общение един с друг, а вие, ти и брат ти, с кого сте го правили? Дори се стигна дотам, че никой свещеник не иска да служи в катедралния храм, което си е прецедент. Та твоят брат по този повод не използва цитат от Св. Писание, а от комунистически съветски автор „и сам войнът е войн“. Ами така ще е, когато, без страх Божий, скачаш да се биеш в светия Олтар. И всичко това ви беше простено от същия този Митрополит, от който ти се отказваш на всеослушание, без някой да те е питал или да го е интересувал. Но това е целта нали? Дядо Владика се възстанови след боледуване и сега да го притесним и да го разболеем отново – да пази Бог.

Но Бог вижда всичко и ще въздаде на всекиго по справедливост.

Така мислим ние вярващите християни за разлика от атеистите.

Свещеник Димитър Ингов

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal