Начало » Новини » Светът » Заради педофилските скандали в Германия, Архиепископът на Мюнхен и Фрайзинг Райнхард Маркс си подаде оставката

Заради педофилските скандали в Германия, Архиепископът на Мюнхен и Фрайзинг Райнхард Маркс си подаде оставката

Германският кардинал обяснява, че желае да се оттегли от ръководството на диоцеза на Мюнхен и Фрайзинг заради скандала със злоупотребите над малолетни в Германия.


Архиепископът на Мюнхен и Фрайзинг, кардитал Райнхард Маркс поиска от папа Франциск за приеме оставката му от ръководството на баварския архидиоцез. В писмо отправено до Светия отец, в което обяснява мотивите за своята оставка, кардинал Маркс говори за „лични провали и административни грешки“, но също за „институционален и систематичен провал“ при кризата с насилията в Германия. В комюнике на германския архидиоцез, публикувано онлайн на официалния уебсайт, се информира, че папата е разрешил публикуването на писмото. „Папа Франциск – се чете изявлението – информира кардинал Маркс, че това писмо вече може да бъде публикувано и че кардиналът ще продължи своята епископска служба, докато не бъде взето решение“.

Задънена улица, която може да се превърне в повратна точка

В писмото, кардиналът, който до 2020 г. бе председател на Германската епископска конференция, изхожда от кризисната ситуация, през която преминава Църквата в Германия. „Криза – казва той -причинена и от личния ни провал, по наша вина. Мисля – и това е моето впечатление – че съм стигнал до „задънена улица“, която обаче може да се превърне и в повратна точка според моята пасхална надежда“.

Съвместна отговорност в кризата със злоупотребите

Маркс обяснява, че е взел решението да подаде оставка преди около година. В комюникето придружаващо публикацията на писмото, той обяснява по-подробно: „През последните няколко месеца многократно размишлявах върху вероятната ми оставка, разпитвах се и в молитва се опитвах да намеря, в духовния диалог и чрез„ духовно проникновение“ , правилното решение, което трябваше да взема“. Германският кардинал обяснява на папата, че: „По принцип, за мен става въпрос за поемане на отговорност за катастрофата със сексуалното насилие, извършено от представителите на Църквата през последните десетилетия“. През последните месеци самият кардинал се обърна към офиса на Westpfahl Spilker Wastl – същия офис, на който бе възложено първото разследване на случаи на педофилия в Кьолнската архиепископия – за да изготви доклад за злоупотребите в църквата в Мюнхен и Фрайзинг, гарантирайки, че няма да се намесва, за да не повлияе на крайните резултати. Миналата година Маркс създаде в своята епархия благотворителната фондация „Spes et Salus“, натоварена да предлага „изцеление и помирение“ на всички жертви на сексуално насилие. Кардиналът реши да дари по-голямата част от частните си активи на Фондацията.

Лични и административни грешки

В писмото до папата, публикувано днес на различни езици, Маркс се позовава на „проучвания“ и „експертни доклади“ от последните десет години, които, подчертава той, „постоянно ми показват, че е имало както лични, така и административни грешки, но също така институционален и систематичен провал“. Маркс разглежда и последните полемики и дискусии, които според него показват, че „някои представители на Църквата не искат да приемат тази съвместна отговорност, а следователно и съвместната вина на институцията. Следователно, те отхвърлят всякакъв вид реформи и иновации по отношение на кризата, свързана със сексуално насилие“.

Реформа на Църквата

Според кардинала, „има два елемента, които не могат да бъдат изпуснати от поглед: лични грешки и институционален провал, които изискват промени и реформа на Църквата“. „Преломен момент“ за излизане от кризата може да бъде, според архиепископа, „само този на синодалния път, който наистина позволява „разпознаването на духовете““.

Уважението към епископите отслабна

Кардиналът поглежда назад към своите 42 години като свещеник и 25 като епископ, двадесет от които на епископ в голяма епархия и именно в светлината на този дълъг опит той казва, че болезнено долавя колко „е отслабнало уважението към епископите в църковната и светската среда, дори вероятно е достигнало най-ниската си точка“. За да се поеме отговорност, според неговата гледна точка, „не е достатъчно да реагираме само когато е възможно да се идентифицират, въз основа на актовете, кои са отделните отговорни лица и кои са техните грешки и пропуски. Става въпрос да се изясни, че ние като епископи виждаме Църквата като цяло ”.

Пренебрегването и незаинтересоваността към жертвите най-голямата вина в миналото

Освен това – добавя той – не е възможно да се свързват оплаквания просто към миналото и към служителите по онова време и по този начин да се погребват“. Маркс казва, че той лично чувства „вината и съвместната отговорност също чрез мълчанието, пропуските и прекалено голямото значение на престижа на институцията. „Едва след 2002 г. и впоследствие, по-интензивно от 2010 г., се появиха извършителите на сексуално насилие – казва той. Въпреки това, тази промяна в перспективата все още не е осъществена. Пренебрегването и незаинтересоваността към жертвите със сигурност бяха нашата най-голяма вина в миналото“.

: сексуално насилие – казва той. Тази промяна в перспективата обаче все още не е осъществена. Пренебрегването и незаинтересоваността към жертвите със сигурност бяха нашата най-голяма вина в миналото ”.

Сигнал за рестартиране

„Провалихме се“, повтаря кардинал Маркс, обяснявайки, че той самият със сигурност принадлежи към това „ние“, за което говори. Затова, той подава оставката си като „възможност да изразя готовността си да поема отговорност“, а също и като „личен сигнал за ново начало, за ново рестартиране на Църквата и не само в Германия“.

„Искам да покажа, че не длъжността е на преден план, а мисията на Евангелието. Също това е част от пастирската грижа“, заключава той, уверявайки, че ще продължи „с удоволствие“ да бъде свещеник и епископ и, че ще се ангажира на пастирско ниво „винаги и във всеки случай“, дори, усилвайки работата за духовна обновяване на Църквата.

Заемани длъжности

Райнхард Маркс е член на Съвета на кардиналите от 2013 г., създаден от папа Франциск, за да му помогне в управлението на Църквата и да проучи проект за ревизия на Римската курия. През 2014 г. папа Франциск също го назначи за координатор на Съвета по икономика. През 2012 г. той беше избран за председател на Германската епископска конференция, длъжност, която заема до февруари 2020 г., когато обяви, че няма да кандидатства за по-нататъшен мандат по време на общото събрание през март.

Източник: Vatican News

Support Doxologia Infonews to continue receiving quality church, religious news

Donate to Doxologia Infonews. Your support is invaluable to us. Thank you!

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46BPBI88984030687601

or through PayPal