Еладската Църква изпрати остро протестно писмо до Кипърската Църква относно поведението на Митрополита на Морфу Неофит | VIDEO

In other languages: GR EN


Превод: Йордан Георгиев

Проповедите на Митрополита на Морфу Неофит поставят в опасност здравите отношения между Църквата на Кипър и Еладската Църква, след като се стигна до там, че Свещеният Синод на Еладската Църква призова Свещения Синод на Църквата на Кипър чрез нейния предстоятел Архиепископа на Кипър г-н г-н Хрисостом да „обуздае“ (букв. да си събере версиите – Бел. прев.) Митрополита на Морфу.

Освен пророчествата, за които Митрополит Неофит постоянно споменава по различни въпроси, капката, която преля чашата беше неговото отношение и проповеди срещу пандемията и по-конкретно позицията му срещу ваксините.

Според информацията на вестник „Φιλελεύθερος”, вчера Архиепископ Хрисостом е прочел, изпратеното от Синода на Еладската Църква писмо, в присъствието на членовете на Свещения Синод на Кипърската Църква, на което заседание е присъствал и самият Митрополит Неофит. Чрез писмото Синодът на Еладската Църква се оплаква от това, че Митрополит Неофит чрез своите омилии (проповеди) и беседи оказва влияние на вярващите в Гърция не само чрез своите пророчества, но и по въпроса за ваксинацията срещу Covid-19. Еладската Църква в своето писмо препоръчва Митрополит Неофит да бъде ограничен в своите действия.

Според информацията от „Φιλελεύθερος“ Архиереите в Гърция смятат, че когато хората около и до нас умират заради пандемията, Йерарх не може да заяви, повече или по-малко, че коронавирусът не съществува.

Негово Блаженство Архиепископ Хрисостом след като е прочел писмото е призовал Митрополита на Морфу да уважи желанието на Свещения Синод на Еладската Църква и да спре с тези конкретни проповеди. Отново според информацията на „Φιλελεύθερος“, Митрополит Неофит е отговорил, че всичко, което е искал да каже по-конкретната тема го е казал, добавяйки, че до Рождество Христово изобщо няма да говори по този въпрос.

Припомня се също, че едва на 13 май тази година Митрополитът на Морфу отрече да е бил ваксиниран като заяви: „Не съм се ваксинирал досега, нито възнамерявам да бъда ваксиниран в бъдеще, тъй като считам тези ваксини за много опасни. В крайна сметка в много от моите интервюта и проповеди, които вече се разпространяват в интернет, ясно и отговорно съм обяснил причините, поради които отказвам да бъда ваксиниран“.

От „Φιλελεύθερος“ отбелязват също, че Архиерей, член на Свещения Синод на Кипърската Църква е бил заразен с Covid-19 и състоянието му към този момент се счита за тежко и сериозно, поради което са били извикани лекари от чужбина.

В писмото на Свещения Синод на Еладската Църква също е отбелязано и оплакването за докладите на горепосочения Митрополит относно мерките, които са били предприети в храмовете през Великия пост в Гърция и конкретно доклада, където той заявява, че не е съгласен с Еладската Църква за отслужване на Възкресното богослужение в 21:00 ч, вместо в 00:00 ч.

Източник: Ρωμαλέω Φρονήματι

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal