Европейските епископи към ЕС: Нужни са подходящи ресурси за защита на религиозната свобода


Специалният пратеник на Европейския съюз за насърчаване и защита на свободата на религията и убежденията извън ЕС, Христос Стилианидес, трябва да разполага с адекватни ресурси: тава, в обобщение, се чете в писмо на COMECE (Комисията на Епископските конференции от Европейската общност), адресирано на 2 юни до председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Подписано от кардинал Жан-Клод Холерих, председател на епископския орган, в писмото на европейските прелати се подчертава, че работата на Стилианидес заслужава институционална и финансова подкрепа, за което „са необходими разумни и адекватни ресурси“, тъй като религиозната свобода е „основно право заплашено в много части на света. “От създаването на ролята на специален пратеник, през 2016 г,. не са липсвали „трудни ситуации в много страни, където свободата на мисълта, съвестта и религията е сериозно застрашена или нарушена“.

Ето защо, подчертава кардинал Холерих, системата трябва да бъде укрепена и подкрепена по адекватен начин, така че Стилианидис да може „изпълнява своята висока отговорност, с по-широк и по-добре определен мандат и капацитет”. В същото време председателят на Комисията изразява задоволство от назначаването на специалния пратеник, който преди това е работил като комисар по хуманитарната помощ: предишният му опит всъщност позволява да се отворят „нови пространства за сътрудничество с Църквите и организациите, базиращи се на вярата в хуманитарните дейности, както и за междурелигиозния диалог, който води до по-добра защита на правата на човека и взаиморазбирателството в конфликтните ситуации”.

„Назначаването на Стилианидис – завършва писмото – ще даде глас на безгласните индивиди и общности, чиято свобода на мисълта, съвестта и религията са нарушени, тъй като са обект на нетърпимост, дискриминация и в някои случаи дори на преследване“.

Трябва да припомним, че Христос Стилиянидес бе назначен на 5 май; назначаването му беше дългоочаквано от Комисията, след изтичане на мандата на неговия предшественик словакът Ян Фигел, който остана на поста си четири години до юни 2020 г. По време на своя мандат Фигел изигра решаваща роля за преместването в Канада на Азия Биби, пакистанската католичка, която прекара почти десет години в затвора по обвинение в богохулство.

Източник: Vatican News

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal