Еврейски храм е бил мишената на планирания палеж от варненския ученик


Еврейски храм е бил мишена на планирания палеж от задържания непълнолетен варненец, съобщава bTV.

Той е привлечен към наказателна отговорност след съобщение, засечено в интернет от специален софтуер.

От Районната прокуратура във Варна обясниха, че става въпрос за 17-годишно момче от морския град, за което е установено, че членува в повече от 100 групи с радикални възгледи. Групите са неонацистки, а обект на атаката – еврейски храм.

Председателят на организацията „Шалом“ във Варна Олег Калдерон заяви, че в града има много етноси, но досега не е имало никакви прояви на антисемитизъм, ксенофобия или расова дискриминация. Той изрази надежда, че става въпрос за изолиран случай, а не за тенденция.

По предварителни данни младежът е бил засечен при мониторинг в социалните мрежи, които са публични. Експерти посочват, че за целта се използва софтуер, който сканира мрежата и реагира при зададени кодови думи и изрази.

„Tе изграждат рискови профили. Когато рисковите профили покажат висока степен на радикализация, те отново се връщат към физическата степен на идентификация, проследяване и залавяне с цел превенция“, обясни експертът по киберсигурност Ясен Танев.

Софтуерът анализира цялото публично съдържание в интернет, а службите у нас и по света го използват, за да следят за терористи, педофили и киберпрестъпници.

Източник: news.bg

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal