Доростолска Митрополия празнува 161-годишнината на Катедралния Храм Свети Първовърховни Апостоли Петър и Павел в Силистра


С Всенощно бдение с петохлебие и панахида за ктиторите, благодетелите, свещенослужителите, настоятелите и енориашите днес в 17.00 часа започва честването на 161-годишнината на катедралния храм „Св. Св. апостоли Петър и Павел“ в Силистра, съобщават от Доростолската митрополия.

Утре сутрин в храма тържествено ще бъде посрещнат Доростолският митрополит Яков, който от 9.00 часа ще отслужи Света Божествена архиерейска литургия в съслужение с духовници от Доростолска епархия и гости от страната и чужбина. Ще се проведе традиционното литийно шествие и водосвет за здраве и благоденствие.

Строителството на катедралния храм „Св. Св. апостоли Петър и Павел” в Силистра е започнало през 1857-1858 г., но окончателното завършване и освещаване е през 1860 г. Той е издигнат на мястото на друга старинна църква, на името на Св. Георги, затова и сега освен престола на Петър и Павел в църквата от дясната страна има втори престол в чест на светеца.

Храмът е построен от майстор Стойку от Дряново. Първите икони на иконостаса са рисувани от зограф Теодосий от Трявна, известен като зограф Досьо Коев. По-късно, след Освобождението, иконите са сменени с други, изработени в Одеса. Камбанарията е построена през 1902 г., като камбаните са донесени от Одеса по Дунав. За самото строителство на църквата са набирани средства, като в миналото от преминаващите руски войски има дадени доста средства, помогнали са и местните занаятчии и благочестиви християни.

Източник: bnr.bg

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal